6 utilizări ingenioase pentru laptele praf
Ți se pare că laptele praf este un ingredient banal care nu influențează prea mult gustul sau textura preparatelor? Încearcă și tu variantele propuse de maeștrii bucătari și vei ajunge să-l cumperi mai des când mergi la supermarket.
Laptele praf este un ingredient versatil care poate intensifica aromele diferitelor preparate și te poate scuti de timpul suplimentar petrecut în bucătărie. Dacă te-ai obișnuit să îl folosești rar este momentul să înveți modalitățile delicioase în care îl poți consuma, astfel încât să nu mai ajungi să-l arunci pentru că a expirat termenul de valabilitate sau să-l uiți în debara. Laptele praf poate fi folosit într-o varietate de rețete, de la simpla ceașcă de cafea până la delicii cremoase cărora membrii familiei nu le vor putea rezista.
În primul rând trebuie să știi că laptele praf de vacă are o textură diferită în funcție de procentul de grăsime. Din punct de vedere al gustului laptele praf integral este ideal, dar nu se dizolvă la fel de ușor precum laptele degresat și va trebui să adaugi apă caldă pentru a te asigura că obții un amestec omogen. Laptele praf degresat se va dizolva indiferent de temperatura lichidului la care este adăugat, fiind mai practic atunci când te grăbești. Dacă suferi de intoleranță la lactoză sau ocolești produsele lactate poți încerca laptele praf de capră, de cocos sau de soia.
Iată cum poți folosi laptele praf:
1. Lapte condensat dulce
Este un ingredient important pentru multe prăjituri, plăcinte și sosuri dulci. Deși poți cumpăra acest produs direct de la magazin este mai sănătos să prepari chiar tu varianta naturală folosind lapte praf. În plus, nu va trebui să te duci repede la magazin când vrei neapărat să încerci o rețetă nouă.
2. Lapte evaporat
Este similar cu laptele condensat, dar este mai puțin consistent și nu este îndulcit cu zahăr. Este ideal pentru a prepara sosuri cremoase, mai ales cele pe bază de brânză. Pentru a pregăti propria versiune de lapte evaporat pune 1 ½ cană de apă în blender și ½ cană de lapte praf, plus o lingură de lapte praf. Mixează până când obții un amestec omogen.
3. Topping de frișcă
Nu știi niciodată când ți se poate face poftă de clătite, așa că fii pregătit să prepari un topping apetisant pe bază de lapte praf. Adaugă părți egale de apă rece și lapte praf și amestecă folosind mixerul până când obții o textură pufoasă. Adaugă puțin zahăr, extract de vanilie și mixează până când frișca devine mai consistentă. Folosește acest topping la clătite, negrese, plăcinte, fursecuri, pizza dulce, la salatele de fructe sau la porția de cereale de la micul dejun.
4. Frișcă pentru cafea
Frișca pentru cafea de la pliculețe este practică și are o perioadă lungă de valabilitate, dar poți ocoli ingredientele artificiale care îți periclitează sănătatea preparând varianta naturală, similară cu rețeta de mai sus, dar utilizând cantități mai reduse și înlocuind extractul de vanilie cu cel de rom.
5. Pachete de ovăz instant
Ovăzul instant împărțit pe porții pe care l-ai văzut la magazin este ușor de transportat, dar are un conținut de nutrienți foarte redus. Acum poți folosi laptele praf pentru a avea și tu ovăz instant mult mai sănătos și cu un cost foarte redus. Combină 10 cești de fulgi de ovăz integral mărunțit, 2 linguri de sare Himalaya roz, 8 linguri de zahăr brun și 2 cești de lapte praf. Amestecă bine, apoi împarte mixul în 10 porții pe care le poți folosi în cel mult 10 zile.
6. Ciocolată caldă
Laptele praf este un ingredient-cheie pentru a obține o ciocolată caldă cremoasă, cu o textură irezistibilă. Savurează această băutură în serile reci sau dimineața, când ai nevoie de un plus de energie. Potrivit experților, este mai bine să alegi laptele praf integral pentru a crea o băutură deosebită, cu un gust aparte.