7 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea thailandeză
De fiecare dată când ieși în oraș sau în pauza de prânz alegi mâncarea thailandeză? Poți să o prepari și tu, cu mult mai puține calorii decât cele din meniul restaurantelor.
Gustul special al preparatelor thailandeze atrage foarte multe persoane și cu siguranță merită să încerci de câteva ori până te convingi care sunt rețetele tale favorite. Cu toate acestea, în momentele în care preferi să stai acasă ori când vrei să faci economii, probabil că restaurantele nu ți se par cea mai bună alegere. Mâncarea thailandeză poate fi la fel de gustoasă și acasă, dacă respecți câteva reguli pentru a îmbunătăți rețetele. Nu vei pierde nimic la capitolul aromă, dar vei reduce caloriile și conținutul de grăsimi.
Iată cum poți găti mâncarea thailandeză pentru a obține mese mai sănătoase:
1. Folosește ingrediente proaspete
Majoritatea rețetelor pregătite acasă au un gust mai intens deoarece nu vei folosi la fel de mulți aditivi precum sunt utilizați în produsele convenționale, iar ingredientele tale sunt cumpărate recent. Prospețimea preparatelor este o caracteristică aparte în bucătăria thailandeză. O mare parte a populației nu deține încă un frigider, astfel încât trebuie să gătească fiecare masă pe loc și nu pot păstra mâncarea mai multe zile. Chiar dacă nu este nevoie să acționezi în același fel, acest lucru trebuie să-ți arate că este foarte important să alegi ingrediente proaspete. Atunci când mergi să cumperi ingredientele de care vei avea nevoie alege magazinele tradiționale. Majoritatea produselor specifice pot fi congelate, astfel încât să le ai la îndemână în momentul în care vrei să pregătești o rețetă mai specială.
2. Servește garnitura crudă
În general, în bucătăria thailandeză felul principal de mâncare este însoțit și de o garnitură de legume crude, care au câteva cuburi de gheață pentru a se menține proaspete și crocante. Procedează și tu la fel pentru a obține o doză suplimentară de vitamine și minerale. Nutrienții conținuți în preparatul gătit pot fi prezenți într-o cantitate mai redusă, astfel încât această garnitură te menține în formă și previne carențele. Poți alege felii de castravete, andive, vinete sau ceapă.
3. Nu uita de ingredientele care fortifică organismul
Ingredientele utilizate în bucătăria thailandeză pentru a da un gust deosebit preparatelor au și proprietăți benefice pentru sănătate. Iată câteva exemple:
- lime: este o sursă importantă de vitamina C și potasiu;
- ardeiul iute: conține vitaminele A, C și K. Potrivit studiilor realizate are un efect analgezic intens și previne ulcerul gastric;
- iarba de lămâie: este o sursă excelentă de fier și potasiu, prevenind infecțiile, calculii renali și anemia;
- coriandrul: stimulează digestia și previne balonarea;
- turmericul: are proprietăți antioxidante și analgezice, fiind util pentru persoanele care suferă de artrită sau reumatism;
- usturoiul: stimulează digestia, reduce acneea, normalizează tensiunea arterială și reduce nivelul de colesterol;
- galangal (ghimbirul thailandez): previne și tratează simptomele gripei și răcelii de sezon.
4. Folosește îndulcitorii naturali
Preparatele thailandeze sunt foarte aromate, dar gustul senzațional nu se obține prin folosirea unei cantități excesive de zahăr, ci prin utilizarea zahărului de cocos sau de palmier. Aceste două alternative au un indice glicemic mai scăzut decât zahărul rafinat și dau culoarea și aroma caramelului de fiecare dată când sunt incluse într-o rețetă.
5. Adaugă sos de pește în loc de sare
Sarea evidențiază aromele ingredientelor, dar sosul de pește dă o savoare mult mai intensă. De asemenea, este o sursă bună de proteine, vitamine și minerale. De cele mai multe ori este preparat din anșoa și sardine, având o proporție ridicată de acizi grași de tip Omega-3. Când cumperi sos de pește verifică eticheta cu atenție. Nu trebuie să conțină nimic altceva în afară de pește, sare și zahăr. Multe sosuri de pește nu sunt omogene deoarece procesul de fermentare este scurtat. Nu ar trebui să aibă deloc depuneri, iar lichidul trebuie să aibă aceeași culoare ca și whisky-ul. Nu păstra sosul de pește în frigider pentru că se va cristaliza, iar gustul va fi compromis. Când observi că sosul a devenit ușor tulbure, este momentul să mergi să cumperi o sticlă nouă.
6. Nu utiliza produse lactate
Deși în ultimii ani s-a încercat promovarea consumului de lactate în Thailanda, bucătăria tradițională nu se bazează pe astfel de ingrediente. Untul, smântâna sau iaurtul nu se vor regăsi pe listă atunci când cauți rețeta potrivită.
7. Adaugă supă în loc de ulei
Unul dintre motivele pentru care orezul prăjit thailandez este atât de sănătos se datorează și cantității foarte reduse de ulei folosit. Uleiul se folosește de obicei la început pentru a frăgezi usturoiul, dar după aceea se adaugă supă, astfel încât preparatul nu va avea un gust fad, iar ingredientele nu se vor usca sau arde.