9 alimente care agravează constipația
Dietă & Fitness · Nutritie / 08.01.2019

Este o problemă incomodă, dar trebuie să-i dai atenție pentru a preveni crampele sau durerile abdominale. Constipația poate fi agravată de alegerile nepotrivite din cadrul meniului zilnic.

Deși pare un disconfort minor, constipația afectează peste 42 de milioane de persoane. O dietă sănătoasă și variată poate combate cu succes această problemă, însă nu este mereu atât de simplu să alegi ce-ți face bine dacă ai un program aglomerat. Cu toate acestea, trebuie să-ți faci timp pentru a-ți corecta meniul deoarece disconfortul cauzat se poate acentua și este posibil să ai probleme și cu acneea sau slăbirea.

 
Iată ce alimente pot înrăutăți constipația și trebuie să dispară din meniul tău:

 
1. Felurile de mâncare congelate

Deși este foarte comod să le cumperi și să le poți savura imediat ce le încălzești, felurile de mâncare congelate nu conțin nutrienții și fibrele de care are nevoie organismul tău. În plus, în componența lor se regăsesc îndulcitori artificiali, conservanți, grăsimi hidrogenate sau trans, fiind mult mai greu de digerat. „Alimentele care conțin o proporție ridicată de grăsimi nesănătoase se digeră mai lent și au prea puține fibre”, explică dr. Linzy Unger, nutriționist.

 
2. Carnea roșie

Pentru a avea o digestie optimă este bine să alegi alimente cu multe fibre și un conținut redus de grăsimi. Niciun tip de carne nu conține fibre, dar cea roșie conține cele mai multe grăsimi și nu te ajută deloc dacă ești constipat. „Carnea roșie are o cantitate mult mai mare de grăsimi decât cea de vânat, peștele, carnea de pui sau de curcan. Poate agrava rapid constipația prin încetinirea digestiei”, potrivit dr. Unger.

 
3. Alcoolul și cafeaua

„Deshidratarea favorizează constipația pentru că ai nevoie de lichide pentru a digera alimentele consumate. Atât băuturile alcoolice, cât și cafeaua pot deshidrata organismul. Dacă bei des cafea sau îți place să-ți închei ziua cu un pahar de alcool, este bine să echilibrezi această cantitate cu un consum suficient de apă. Opt pahare pe zi sunt suficiente pentru a preveni problemele digestive”
, explică dr. Unger.

 
4. Produsele lactate

Lactatele integrale precum laptele, smântâna, frișca sau brânza nu conțin deloc fibre și vor agrava constipația. Limitează cantitatea consumată de lactate și adaugă cereale integrale în meniul tău. Fructele și legumele sunt și ele remedii utile pentru a da un impuls digestiei. În plus, dacă observi că ai gaze și ești balonat, în afară de constipație, atunci când consumi lactate, este posibil să ai intoleranță la lactoză.

 
5. Chips-urile, biscuiții și alte alimente procesate

Biscuiții sărați, covrigeii, chips-urile sau cerealele rafinate de la micul dejun vor prelungi durata constipației. Alege de fiecare dată cerealele integrale în locul celor rafinate, care nu conțin suficiente fibre și înlocuiește pesmetul cu fulgi de ovăz când faci șnițele sau alte preparate care necesită crearea unei cruste pentru friptură sau paste.

 
6. Ciocolata, torturile și prăjiturile

Dulciurile în exces pot afecta capacitatea organismului de a digera în mod eficient alimentele consumate deoarece conțin mulți carbohidrați, puține fibre și multe grăsimi nesănătoase. În cadrul studiilor realizate s-a identificat o legătură între consumul excesiv de ciocolată și problemele digestive. În locul prăjiturilor sau torturilor mai bine alege murele și zmeura dacă ți-e poftă de ceva dulce.

 
7. Prăjelile

Un drum la fast food poate îți va satisface poftele, dar cu siguranță va înrăutăți constipația. „Cartofii prăjiți, aripoarele de pui și orice alt preparat crocant vor încetini digestia datorită excesului de grăsimi”, spune dr. Unger. Dacă nu ai avut scaun timp de două zile trebuie să consumi mai multe fucte și legume și să alegi sursele de proteine fără grăsimi saturate.

 
8. Bananele verzi 

Cu aproximativ 3g de fibre la un fruct, bananele par a fi remediul perfect pentru constipație. Cu toate acestea, bananele pot agrava această problemă dacă sunt consumate verzi. Alege numai bananele galbene, eventual cu puține pete negre.

 
9. Ouăle

Sunt bogate în proteine, dar nu au suficiente fibre. Pentru a te asigura că nu prelungești constipația consumă ouăle alături de spanac sau salată verde și adaugă ardei gras, ceapă și rosii când faci o omletă.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro