9 alimente pe care să nu le consumi după 30 de ani
Pragul de 30 de ani înseamnă mult mai mult decât câteva lumânări în plus pe tortul aniversar. Cum crezi că se reflectă noua ta vârstă în plan alimentar?
Ritmul metabolismului devine mai lent după 30 de ani, iar kilogramele pe care înainte le eliminai foarte ușor vor persista o perioadă mai îndelungată de timp. Chiar dacă ai impresia că osteoporoza caracterizează vârstele înaintate, de fapt începe de la 30 de ani. Indiferent dacă ai deja copii sau de-abia întemeiezi o familie, fertilitatea ta va fi în declin. Înainte să te îngrijorezi din cauza acestor aspecte, nu uita că alimentele sunt o parte importantă a procesului de îmbătrânire. Dacă alegi meniul potrivit poți încetini apariția efectelor trecerii timpului.
Iată ce alimente trebuie să eviți după 30 de ani:
1. Dulciurile
Pe măsură ce metabolismul încetinește, la fel se întâmplă și cu abilitatea organismului de a prelucra zahărul. Caloriile în plus provenite din dulciuri vor fi depozitate în zona șoldurilor, a stomacului și a coapselor. Excesul de zahăr contribuie la declanșarea rezistenței la insulină și afectează negativ fertilitatea. De asemenea, zahărul accentuează ridurile și favorizează lăsarea pielii.
2. Îndulcitorii artificiali
Creează o stare de confuzie la nivelul organismului deoarece caloriile anticipate nu sunt primite, iar reglarea apetitului va fi deficitară. Îndulcitorii artificiali sunt asociați cu un risc crescut de cancer, iar consumul frecvent crește nivelul glicemiei, precum și riscul de diabet de tip 2, afecțiuni cardiovasculare și sindrom metabolic.
3. Băuturile alcoolice
Conțin multe calorii, iar abilitatea organismului de a le arde este în scădere, așa că ar fi cazul să le consumi mai rar pentru a te menține în formă. Alcoolul favorizează insomnia și intensifică poftele alimentare.
4. Sursele de cafeină
Cafeina afectează durata și calitatea somnului și poate grăbi îmbătrânirea cutanată dacă nu reușești să te odihnești așa cum trebuie. Prea multă cafeină îți va intensifica poftele pentru alimentele bogate în carbohidrați, iar aspectul celulitei se va înrăutăți. Nu te gândi că va trebui să ocolești doar cafeaua și băuturile tip cola, ci este vorba inclusiv despre înghețata care conține cafea și prăjiturile care au acest ingredient.
5. Uleiul vegetal brominat
Poate cauza pierderi de memorie, probleme ale terminațiilor nervoase și inflamații interne. Dacă ai afecțiuni ale glandei tiroide sau probleme de fertilitate este recomandat să ocolești acest ingredient în permanență.
6. Făina albă
Mai știi ocaziile când preparai un sandviș uriaș cu pâine pufoasă pentru că îți era foame? Ei bine, feliile din făină albă nu trebuie să mai facă parte din alimentația ta. Organismul transformă făina albă în glucoză, care va fi stocată sub formă de țesut adipos. Făina integrală este digerată mult mai lent și te va ajuta să ții sub control apetitul timp de câteva ore.
7. Uleiurile parțial hidrogenate și grăsimile trans
Nu este deloc o idee bună să întinzi margarină pe o felie de pâine din făină integrală. Grăsimile parțial hidrogenate și cele hidrogenate sunt foarte periculoase pentru inimă deoarece cauzează inflamații cronice. De asemenea, dereglează echilibrul hormonal, reduc capacitatea de memorare și afectează negativ funcțiile creierului.
8. Carnea procesată
Gata cu șunca presată și cu baconul! Nitrații și nitriții din carnea procesată îi dau un aspect apetisant, dar se transformă în compuși cancerigeni în timpul digestiei. În plus, carnea procesată are și un conținut ridicat de sodiu, care favorizează retenția de apă și hipertensiunea arterială.
9. Maioneza, ketchup-ul, sosul de soia
Poate că dau un gust bun oricărui preparat, dar conțin mult zahăr și sare, precum și calorii, fiind excluse în cadrul meniurilor sănătoase care au drept obiectiv fortificarea organismului. Mai bine utilizează condimente precum ghimbirul, nucșoara, scorțișoara, cimbrul, măghiranul sau pătrunjelul.