9 informații despre alimente care vor schimba felul în care mănânci
Dietă & Fitness · Nutritie / 24.01.2019

Poate credeai că știi cam tot ce ai nevoie despre alimente și că ți-ai constituit deja un meniu util, dar aceste informații de la specialiști îți pot schimba părerea despre preparatele pe care le alegi în fiecare zi.

Înainte de mai lua o bucățică din farfurie ar fi bine să afli ce au descoperit specialiștii. Probabil că nu vei fi surprins să afli că legumele și fructele pot conține pesticide, iar friptura poate avea în componență și antibiotice. Chiar și gama de alimente aparent sănătoase îți poate rezerva surprize și din acest motiv contează foarte mult să privești dincolo de etichetele cu profilul nutrițional.

 
Iată lucrurile care ar putea schimba ce, cum și unde mănânci:

 
1. Fructele congelate pot fi mai sănătoase decât cele proaspete

Credeai că tot ce e proaspăt este automat mai bun? Nu întotdeauna. Potrivit specialiștilor, varianta congelată a fructelor are cel puțin la fel de multe vitamine, iar în unele cazuri asigură beneficii suplimentare. Procesul de congelare a fructelor menține intacte rezervele de vitamina E, calciu și fier. În plus, nu va mai trebui să găsești fructele preferate exact în sezonul lor, ci le poți savura tot timpul anului.

 
2. Unele dressinguri de la supermarket au aceleași ingrediente ca și cremele de protecție solară

Dioxidul de titan este un ingredient-cheie în produsele de protecție solară, determinând culoarea lor albă. De asemenea, se regăsește și în multe variante de dressinguri de la magazin, în glazuri sau în produsele pentru cafea. Din fericire nu este greu să reduci consumul acestui ingredient, chiar dacă nu vrei să citești toate etichetele. Este foarte simplu să prepari singur dressingul pentru salată amestecând ulei de măsline și suc de lămâie. Pentru cafea mai bine folosește lapte obișnuit.

 
3. Nu orice vin este vegan

Te-ai gândit că vinul ar putea să nu fie vegan? Adevărul este că pentru a face vinul perfect transparent sunt utilizați diferiți agenți printre care și cazeina (o proteină din lapte), albumina (albușul de ou) sau gelatina (proteină animală). Deși acești compuși nu vor lăsa reziduuri în produsul final, cei care au o dietă vegană ar trebui să selecteze exclusiv vinurile certificate pentru consumul în cadrul acestui tip de meniu.

 
4. De ce sucurile acidulate nu iau foc

Dacă aveai nevoie de un alt motiv ca să renunți la sucurile acidulate și să alegi apa plată, să știi că un ingredient des utilizat este uleiul vegetal brominat (BVO), care a fost interzis ca aditiv alimentar în Europa. Motivul este faptul că un consum excesiv de BVO poate cauza probleme de memorie și va deteriora terminațiile nervoase. În plus, este folosit în componența materialelor care stopează răspândirea flăcărilor.

 
5. În pizza se acunde sarea

Consumul excesiv de sare este o problemă des întâlnită în rândul adulților. Cu toate acestea, problema nu este sarea adăugată în timpul mesei la preparate, ci în primul rând alimentele procesate cum sunt pizza, supele sau sosurile. O singură felie de pizza reprezintă jumătate din cantitatea de sodiu permisă pentru o zi, așa că fii mai atent la cât de multă mănânci.

 
6. O dietă deficitară îți poate afecta creierul

Potrivit cercetătorilor din Australia, persoanele care consumă multe alimente procesate au hipocampul - partea creierului care gestionează memoria și procesul de învățare - de dimensiuni mult mai reduse decât cele care preferă alimentele naturale. De asemenea, s-a identificat și o legătură între meniul zilnic și riscul de Alzheimer. Astfel, persoanele care beau 2-3 sucuri dietetice pe zi au un risc de demență de trei ori mai mare față de persoanele care nu consumă acest tip de băuturi decât o dată pe săptămână sau mai rar.

 
7. Laptele de migdale nu este atât de sănătos precum crezi

„Mereu m-au surprins persoanele care vor să evite consumul de alimente procesate, dar aleg în continuare laptele de migdale. Cel de pe rafturile magazinelor nu conține decât 5-6 migdale, apă, vitamine adăugate și aditivi. Este mult mai util să mănânci direct migdalele și să bei lapte normal de vacă”, potrivit dr. Angela Lemond, nutriționist din Plano, Texas.

 
8. Stridiile crude sunt încă vii când le mănânci

Din păcate este adevărat. Stridiile sunt vii în timp ce le consumi pentru că este periculos să le consumi dacă au murit deja. Odată ce au fost luate din mare, stridiile trebuie să ajungă rapid pe farfurie pentru a preveni problemele de sănătate. Cele moarte acumulează foarte multe bacterii și te pot îmbolnăvi.

 
9. Berea previne cariile

Da, poți să bei liniștit un pahar sau două de bere. Potrivit specialiștilor, berea previne proliferarea bacteriilor care provoacă gingivita și cariile. În plus, studiile din trecut au arătat că siliconul din componența berii face oasele mai puternice, așa că se pare că laptele are concurență!
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro