9 trucuri pentru a te asigura că bei apă suficientă
Dietă & Fitness · Nutritie / 15.02.2019

Nu este nevoie să-ți pui pahare pline cu apă lângă tine pentru că nu te vor tenta deloc. Mai bine învață cum să strecori apa în ritmul tău zilnic, fără să o remarci în mod special, ci ca o simplă completare a activităților tale.

Cel mai simplu mod în care îți dai seama dacă ai băut suficientă apă este să monitorizezi culoarea urinei. Atâta timp cât este de un galben deschis totul este în regulă, dar dacă devine închisă la culoare sau tulbure înseamnă că nu consumi lichide suficiente și trebuie să iei măsuri imediat.

 
Iată cum poți proceda pentru a fi sigur că îi furnizezi organismului cantitatea optimă de apă:

 
1. Fixează-ți alarme sau cronometrează-te

Dacă uiți foarte des să bei apă este foarte util să folosești telefonul mobil pentru a cronometra intervalele și pentru a fixa alarme care îți vor aminti să îți umpli din nou paharul cu apă.  În acest fel vei bea apă constant, în loc să supui rinichii unei presiuni crescute pentru că îți amintești de necesarul de apă numai seara.

 
2. Marchează un termen limită pe sticla de apă

Dcaă ai nevoie de un sistem și mai riguros pentru a ține cont de consumul de apă folosește un marker permanent pentru a scrie termene limită pe sticlă. Vei ști exact câtă apă ai consumat în orice moment al zilei și nu vei uita să-ți umpli din nou sticla.

 
3. Alege apa rece

Deși preferința legată de temperatura apei poate fi diferită de la persoană la persoană, studiile realizate au relevat că se bea mai multă apă atunci când este rece.
„Poți congela exact cantitatea de apă pe care o vei bea de-a lungul zilei. Scoate-o de la congelator dimineața și vei putea bea apă rece, care te revigorează până seara”, potrivit dr. Joanne Larsen, nutriționist din Denver.

 
4. Folosește un pai

Există un motiv pentru care aproape toate băuturile de la restaurant sunt servite cu un pai: ai tendința să bei mai mult dacă îl folosești. Aplică aceeași strategie și când bei apă în timpul zilei și vei vedea că va fi mult mai ușor să te menții hidratat.

 
5. Bea înainte de a mânca

Stabilește-ți o regulă simplă pentru a preveni atât deshidratarea, cât și acumularea caloriilor: bea 1-2 pahare de apă înainte de fiecare masă sau gustare. Vei reduce cantitatea de alimente și nu-ți va fi greu să întrunești nevoile de hidratare ale organismului.

 
6. Alege preparatele picante

Ai căutat vreodată un pahar de apă imediat după ce ai mâncat ceva foarte picant? Este ideal să-ți stimulezi papilele gustative savurând acest tip de rețete, care te vor face să bei apă în plus fără să-ți impui o regulă precisă.

 
7. Găsește o sticlă de apă care îți place

Nu contează forma sau culoarea, important este să îți placă pentru a transforma băutul apei într-o plăcere, chiar și numai pentru că vezi din nou sticla preferată. 

 
8. Bea înainte să ți se facă sete

Ține minte că setea nu este un indicator decisiv al nivelului de hidratare. În momentul în care ți se face sete este posibil să fii deja deshidratat în proporție de 30% și să te simți obosit. Evită stările de epuizare având mereu la tine o sticlă cu apă. Ia înghițituri mici cât mai des și nu vei avea probleme cu setea apărută pe neașteptate care îți poate afecta inclusiv performanțele.

 
9. Înlocuiește băuturile care deshidratează cu apă

Băuturile care conțin cafeină sau sucurile carbogazoase cu mult zahăr vor reduce rezervele de fluide ale organismului. Cafeina stimulează rinichii pentru eliminarea lichidelor, iar sucul cu zahăr va atrage apa din țesuturi. Niciuna dintre aceste opțiuni nu este recomandată în zilele călduroase sau într-un climat cu un grad ridicat de umiditate. În loc să alegi o ceașcă de cafea sau un pahar de suc când te scoli dimineața, mai bine optează pentru un pahar cu apă.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro