Adevărul despre 5 combinatii de alimente considerate fatale
Există combinații de alimente care pot dăuna organismului inclusiv în cazul în care nu ai probleme speciale de sănătate sau dacă luate individual au efecte benefice. Află care sunt cu adevărat periculoase și pe care le poți consuma în continuare.
Fiecare dintre noi este sensibil la anumite alimente. Deși nu se poate afirma cu certitudine că anumite combinații sunt fatale, cu siguranță ar trebui evitate de persoanele cu stomacul mai sensibil. În unele cazuri este posibil să obții un efect negativ dacă vei consuma împreună alimente sănătoase, dar care au proprietăți opuse sau care încetinesc foarte mult digestia tocmai datorită ordinii în care sunt ingerate.
Iată ce combinații se consideră că pot declanșa probleme de sănătate:
1. Laptele și sucul de lămâie
După anii copilăriei majoritatea adulților vor începe să aibă probleme cu digerarea produselor lactate. Dacă adaugi separat lămâie în lapte vei vedea că fermentează. Acest lucru se întâmplă pentru că proteina din lapte numită cazeină formează un precipitat la contactul cu acidul citric din sucul de lămâie.
Acest proces de fermentare are loc extrem de lent dacă se adaugă suc de lămâie în laptele rece. Acesta este și motivul pentru care putem consuma alimente precum înghețata cu lămâie sau plăcinta cu această cremă. Dacă laptele fermentează din cauza depozitării inadecvate evită-l cu desăvârșire. De asemenea, dacă sucul de lămâie simplu sau produsele lactate în general îți cauzează probleme digestive nu trebuie să consumi această combinație. Dacă, însă, le poți tolera și laptele este fermentat în cadrul procesului de obținere a brânzei sau iaurtului nu vor apărea probleme semnificative.
2. Menta și băuturile carbogazoase
Se pare că amestecarea celor două ingrediente poate crea o doză fatală de cianidă, dar dovezile care sprijină această presupunere nu sunt foarte solide. Probabil ai remarcat că menta și acidul din suc pot crea o reacție chimică puternică, dar nu este vorba despre cianidă. Nimeni nu a decedat în urma consumului de băuturi acidulate și mentă. Pot apărea dureri abdominale, starea de greață sau vomă, balonarea și crampele.
Deși este un experiment interesant și în niciun caz nu va fi fatal, disconfortul pe care-l vei resimți va fi greu de ignorat. Mai bine bea separat un ceai de mentă dacă ți-e poftă de gustul ei aromat.
3. Fructele cu orice alt aliment
Ideea de la baza acestui concept este că fructele se digeră foarte repede, în timp ce alte alimente rămân în stomac mai mult timp. În concluzie, dacă fructele se vor combina cu restul mesei vor fermenta în stomac. Se presupune că ar trebui să mănânci fructele simple tot timpul și să lași câteva ore să treacă până la o altă masă, dar nu este decât un mit. Realitatea este că zaharurile sunt digerate mai rapid, dar fibrele din componența fructelor sunt prelucrate mai lent și încetinesc absorbția zahărului în sânge. Deși consumul fructelor alături de alimente va încetini puțin digestia, nu se va opri și nici nu vor exista blocaje intestinale. Mediul acid din stomac face fermentarea foarte puțin probabilă. Nu evita fructele din acest motiv. Pot completa orice masă principală sau gustare, mai ales dacă te simți tentat de prăjituri sau bomboane.
4. Peștele și produsele lactate
Multe persoane sunt convinse că dacă vor combina pește și orice produs lactat la aceeași masă ar putea declanșa vitiligo, afecțiune manifestată prin apariția unor părți ale pielii mai deschise la culoare. Vitiligo se manifestă în momentul în care celulele care produc melanină încep să dispară, dar este în strânsă legătură cu o reacție anormală a sistemului imunitar, cu arsurile sau cu factorii genetici. Conexiunea cu mâncarea nu este justificată. Până în prezent nu există dovezi clare care să indice că acest mix de alimente poate declanșa afecțiunea dermatologică. Evită această combinație numai dacă îți cauzează probleme digestive.
5. Tofu și spanacul
Avertismentul legat de consumarea tofu și a spanacului împreună se referă la combinarea calciului din brânza de soia cu acidul oxalic din spanac, rezultatul preconizat fiind calculii renali. Dacă ar fi adevărat atunci de ce nu se evită combinarea tuturor alimentelor care au calciu (produse lactate, migdale, broccoli) cu cele care conțin acid oxalic (sfeclă roșie, rubarbă sau andive)? Adevărul este că deși calciul și acidul oxalic se combină, mineralul este esențial pentru eliminarea oxalaților din organism. Nu se vor produce calculi renali, dar dacă ai avut deja pietre la rinichi este posibil ca medicul tău să-ți recomande să mănânci mai puține alimente care conțin acid oxalic.
Cu toate acestea nu ai de ce să eviți combinația specifică dintre tofu și spanac pentru că doza de calciu va reduce riscul precipitării oxalaților. Suplimentele pe bază de calciu trebuie ocolite pentru că studiile de specialitate au indicat că exacerbează riscul de calculi renali.