Ce fel de lapte alegi? Un nutriționist explică
Dietă & Fitness · Nutritie / 07.09.2018

Pe măsură ce apar tot mai multe alternative la laptele de vacă te întrebi care este opțiunea potrivită? Află ce fel de lapte alegi, în funcție de gust, conținut de grăsimi și vârstă.

Poate fi dificil să te hotărăști care este laptele potrivit pentru tine sau familia ta, atunci când vezi foarte multe sortimente în magazine. Kerry Torens, specialist nutriționist, a alcătuit un ghid pentru a-ți fi mai ușor să știi ce fel de lapte alegi, luând în considerare mai mulți factori. 
Cu siguranță ai văzut la supermarket atât laptele clasic de vacă, cât și laptele de capră, soia, orez, migdale, cânepă sau ovăz. Potrivit studiilor realizate, aproximativ 4 din 10 familii au decis să consume o alternativă la produsele lactate, optând pentru soia sau laptele din cereale. Unul dintre motivele principale este acela că laptele de vacă poate fi greu de digerat, cauzând simptome neplăcute precum diareea, balonarea, acneea sau crampele abdominale. Persoanele care au intoleranță la lactoză sau care sunt alergice la proteinele din componența laptelui s-au orientat spre laptele din cereale sau nuci pentru a menține sănătatea sistemului digestiv. Alergia la lapte afectează aproximativ 3% dintre copii, fiind din ce în ce mai necesar ca părinții să fie informați cu privire la produsele alternative.

 
Integral, semi-degresat sau degresat?

Când te întrebi ce fel de lapte alegi, cu siguranță procentul de grăsime este important. Potrivit studiilor recente, laptele degresat nu este neapărat cea mai sănătoasă variantă deoarece corpul are nevoie de grăsimi pentru a prelua vitaminele și mineralele din lapte. De asemenea, s-a demonstrat că grăsimile saturate din lactate nu contribuie la declanșarea afecțiunilor cardiovasculare. Dacă alegi mereu varianta degresată ai putea să nu beneficiezi de vitaminele solubile în grăsimi cum sunt vitaminele A și E. Laptele semi-degresat are mai puține calorii decât varianta integrală, dar și un conținut mai redus de vitamine solubile în grăsimi, deci ar trebui să consumi alte alimente care le conțin pentru a evita carențele.

 
Cea mai bună alegere pentru bebeluși?

Medicii recomandă alăptarea bebelușilor în primele 6 luni de viață. După acest interval poți continua să alăptezi bebelușul în timp ce începi să introduci primele alimente solide în dieta copilului. De la vârsta de 1 an bebelușul va putea să bea și lapte de vacă integral, iar de la doi ani poate încerca varianta semi-degresată. Laptele degresat nu trebuie consumat de copii înainte de vârsta de 5 ani.

 
Care este opțiunea potrivită pentru tine?

Indiferent dacă alegi produse lactate sau alternative este important să consumi și pește gras, fructe și legume proaspete pentru a-ți asigura necesarul zilnic de nutrienți. Iată ce opțiuni ai la dispoziție:

 
1. Laptele de vacă

Este o sursă excelentă de proteine și calciu. Laptele organic conține o cantitate mai ridicată de acizi grași tip Omega-3 și mai puține pesticide. Este ideal pentru cereale, terci sau în cadrul smoothie-urilor. De asemenea, îl poți folosi la sosuri sau în aluaturi.

 
2. Laptele de vacă fără lactoză

Acest tip de lapte a fost filtrat pentru a elimina lactoza și i s-a adăugat enzima numită lactază. Are un conținut identic de nutrienți cu laptele de vacă obișnuit, fiind indicat pentru persoanele care suferă de intoleranță la lactoză. 

 
3. Laptele de capră

Are un conținut de vitamine similar cu al laptelui de vacă și o aromă aparte, dulce-sărată, care necesită o perioadă de adaptare. Este digerat mai ușor decât laptele de vacă deoarece particulele de grăsimi au dimensiuni mai reduse și are mai puțină lactoză. De obicei persoanele care sunt intolerante la lactoză încearcă mai întâi laptele de capră înainte de a renunța complet la produsele lactate. Laptele de capră poate fi utilizat cu succes în orice rețetă și dă un gust special ceaiului sau cafelei.

 
4. Laptele de soia

Are un conținut similar de proteine cu laptele de vacă și puține grăsimi. Laptele de soia este util în dieta persoanelor care încearcă să reducă în mod natural nivelul de colesterol, deși este nevoie de 3-4 pahare pe zi pentru a realiza acest obiectiv. Este recomandat să alegi un produs fortificat cu vitamina D și calciu. Merge de minune la cafea și ceai și poate fi utilizat pentru pregătirea aluaturilor. 

 
5. Laptele de migdale

Este un mix din migdale și apă purificată, fortificat în unele cazuri cu vitaminele D și B12 sau calciu. Este o variantă aleasă de obicei de persoanele care urmează o dietă vegană și are o aromă subtilă, asemănătoare cu cea a nucilor. Dă un gust bun cafelei și poate fi folosit și la aluaturi, în aceeași cantitate ca și laptele de vacă.

 
6. Laptele de cocos

Este o băutură preparată din miezul de nucă de cocos, la care se adaugă calciu și vitamine. Are un conținut redus de proteine și o proporție ridicată de grăsimi saturate, comparativ cu celelalte alternative la produsele lactate. Este ales în general de vegetarieni și se potrivește cu o porție de cereale integrale la micul dejun, atunci când savurezi o ceașcă de ceai sau când pregătești aluaturi dulci pentru că armonizează aromele tuturor ingredientelor. 

 
7. Laptele de cânepă

Este obținut din semințe de cânepă și apă purificată, adesea fortificat cu vitamina D și calciu. Are un gust plăcut, ușor dulceag, în special dacă este adăugat în ceai fierbinte sau la ciocolată caldă. Poți folosi laptele de cânepă la smoothie-uri și sosuri sau îl poți congela într-un mix de fructe și miere pentru a obține o înghețată mai specială.

 
8. Laptele de ovăz

Preparat din ovăz și apă purificată, laptele de ovăz este foarte aromat și cremos. Are un conținut redus de grăsimi și poate fi utilizat la sosuri sau combinat cu o porție de cereale integrale și miere, la micul dejun.

 
9. Laptele de orez

Conține orez și apă purificată și are calciu adăugat, în general. Are un gust dulce și este preferat de persoanele intolerante la lactoză și alergice la produsele din soia. Dacă îl folosești la sosuri va trebui să adaugi puțină făină pentru a îmbunătăți consistența. La ceaiuri și ciocolată caldă crează o savoare specială și reduce cantitatea necesară de zahăr.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro