Ce să mănânci într-o zi de post?
Ce să alegi la micul dejun, prânz și cină în zilele în care ții post? Iată câteva idei care îți ușurează viața, astfel încât să nu mai ai bătăi de cap cu meniul de post!
Terciul de amarant cu fructe și nuci, orezul integral cu amestec de legume mexicane și pastele integrale cu spanac proaspăt și năut sunt combinații echilibrate pe care te poți baza într-o zi în care vrei să ții post.
Toate aceste rețete furnizează proteine, carbohidrați complecși și nutrienți, astfel că ele constituie opțiuni sănătoase pentru zilele de post.
Mic dejun de post: terci de amarant
Dacă nu îți place foarte mult terciul de ovăz atunci poți să încerci acest terci de amarant care este foarte sățios și potrivit pentru zilele de post. Are oarecum o consistență apropiata de cea a grișului pe care obișnuiam să-l consumăm cu toții în copilărie.
Pe lângă proteine, amarantul mai conţine fibre, precum şi o mulţime de vitamine şi minerale. Amarantul nu conţine gluten, astfel că poate să fie consumat şi de către persoanele care au intoleranţă la gluten.
Ai nevoie de:
- 1/2 cană cu amarant;
- 1 cană şi jumătate de lapte vegetal sau apă;
- 1 lingură cu fulgi de cocos;
- puţină sare de mare.
După ce ai spălat bine amarantul se pune la fiert în apă sau lapte vegetal. Se lasă la foc mic timp de 20 de minute până când absoarbe lichidul şi devine lipicios. Dacă ai fiert amarantul în apă, după ce l-ai luat de pe foc adaugă puţin lapte vegetal pentru a-l face mai cremos. Apoi mai poţi adăuga curmale mărunţite sau stafide pentru a-l îndulci, nuci, afine, cătină şi felii de banane.
Prânz de post: orez integral cu legume mexicane
Un orez integral combinat cu legumele potrivite și puțin sos va fi de-a dreptul delicios. În plus, este sățios și poate să fie transportat cu ușurință la serviciu.
Ai nevoie de:
1 cană cu orez integral fiert;
2 linguri cu ulei de măsline;
1 ceapă;
1 ardei roșu;
2-3 căței de usturoi;
1 linguriță cu pudră de chimen măcinat și 1 linguriță de boia afumată;
2 conserve de roșii bucăți;
1 conservă de fasole roșie;
1/2 linguriță de sare și piper;
pătrunjel proaspăt.
Orezul integral se pune la fiert.
Între timp se pune la călit ceapa, ardeiul, usturoiul, condimentele și după ce s-au înmuiat se adaugă roșiile din conservă. Se lasă totul la foc mediu ca să se întrepătrundă aromele și să scadă puțin sosul. La final se adaugă boabele de fasole și orezul, amestecând bine totul. Se stropește cu puțină zeamă de lămâie și se presară pătrunjel proaspăt.
Cină de post: paste integrale cu spanac și năut
O combinație foarte interesantă care furnizează proteine din năut, carbohidrați din paste integrale și fibre plus nutrienți din frunzele de spanac. În plus, această rețetă este una foarte simplă și ușor de preparat seara.
Ai nevoie de
- spaghete integrale;
- doi pumni mari de spanac proaspăt;
- un cățel de usturoi;
- fulgi de ardei iute, sare, piper;
ulei de măsline;
o conservă de năut;
puțină zeamă de lămâie.
Spaghetele se pun la fiert. Între timp se pun într-o tigaie uleiul, fulgii de ardei iute și usturoiul tăiate subțire. Se adaugă boabele de năut scurse de apă, iar la final se pun frunzele de spaanc care au nevoie de câteva minute ca să se înmoaie. Se asezonează cu sare, piper, zeamă de lămâie și se adaugă spaghetele fierte.