Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase
Dietă & Fitness · Nutritie / 10.09.2018

Există numeroase tratamente pentru a reduce durerile articulare, dar ce ai putea să mănânci pentru articulații sănătoase? Descoperă alimentele cu efecte benefice.

Deși ai la dispoziție medicamente pentru controlul durerii și menținerea flexibilității articulațiilor, acestea pot avea efecte adverse și îți va fi greu să le iei timp îndelungat. Din acest motiv este important să-ți reconstitui meniul zilnic pentru a evita momentele în care trebuie să renunți la activitățile tale preferate din cauza durerilor articulare. De multe ori substanțele naturale pot lupta la fel de eficient împotriva inflamației și a durerilor resimțite și le vei putea consuma pe termen lung, fără să-ți faci griji din cauza efectelor nedorite. În momentul în care mănânci pentru articulații sănătoase vei savura un gust la fel de aromat, în timp de reușești să menții flexibilitatea mișcărilor. 

 
Iată ce ingrediente trebuie să incluzi în meniul zilnic dacă vrei să-ți protejezi articulațiile:

 
1. Nucile și semințele

Sunt o sursă excelentă de acizi grași de tip Omega-3, cu efect antiinflamator. De fiecare dată când vrei să ronțăi ceva nu te gândi la chips-uri, ci alege gustări crocante și consistente. Nucile crude, fisticul, semințele de in și cele de chia te vor ajuta să reduci durerile articulare și, în același timp, adaugă o savoare aparte rețetelor tale. Semințele de chia conțin proportia cea mai ridicată de grăsimi sănătoase și au, în același timp, calciu și magneziu, acționând rapid pentru prevenirea și reducerea inflamațiilor de la nivelul articulațiilor.
Le poți consuma la micul dejun, cu lapte de migdale sau orez și cereale integrale. Între mese, poți alege 30g de nuci, combinate cu miere și curmale. Nu vei mai simți nevoia de gogoși, fursecuri sau prăjituri, iar silueta pe care ți-o dorești va fi mult mai ușor de obținut.

 
2. Peștele gras

Somonul, tonul, macroul și heringul conțin multe proteine, acizi grași de tip Omega-3 și vitamina D. Sunt alegerea ideală atunci când îți propui să mănânci pentru articulații sănătoase. O cină gustoasă, cu un număr moderat de calorii, va reduce simptomele nepăcute, iar a doua zi te vei putea mișca ușor, fără să fii nevoit să iei medicamente împotriva durerii. Consumă peștele cât mai des, cel puțin de 4 ori pe săptămână. Ora cinei este intervalul ideal pentru a-l include în meniul tău deoarece grăsimile benefice vor putea acționa în timp ce te odihnești, stimulând procesul de refacere a organismului. Combină peștele cu o garnitură de legume fierte la aburi sau cu piure de cartofi dulci și felii de mango. De asemenea, îl poți consuma și alături de o salată de crudități, preparată cu ulei de măsline extravirgin pentru a spori absorbția vitaminelor și mineralelor din legume. 

 
3. Ceaiul verde

Este băutura ideală pentru a-ți proteja articulațiile. Datorită conținutului ridicat de catehine, ceaiul verde menține producția de colagen, care reprezintă 95% din cartilajul articular. Savurează-l cât mai des și experimentează cu diferite varietăți de ceai verde. În loc să alegi varianta decafeinizată, specialiștii îți recomandă să bei seara sortimente care în mod natural conțin mai puțină cafeină, precum kukicha sau hojicha. Gustul ușor dulceag îți va permite să uiți de zahăr și vei avea o abordare mai optimistă deoarece acest ceai are și un efect antistres.

 
4. Ghimbirul

Conține compuși care reduc rapid inflamațiile și durerea. Îl poți folosi atât la sosuri și aluaturi, cât și sub formă de ceai. Cumpără chiar tu rădăcina de ghimbir dacă vrei să ai cele mai bune rezultate. Atunci când pregătești un ceai, adaugă și puțin suc de lămâie pentru a intensifica efectul benefic.

 
5. Caisele și cireșele

Deși majoritatea fructelor și legumelor sunt utile în dieta persoanelor care au articulațiile inflamate, cireșele și caisele au cel mai puternic efect. Conțin antocianine și quercitină, prevenind umflarea încheieturilor. De asemenea, sunt o sursă foarte bună de magneziu, contribuind în mod eficient la reducerea durerii.

 
6. Iaurtul

Este o sursă importantă de bacterii benefice, fiind util dacă deja ai probleme cu încheieturile umflate sau îți este greu să te miști când te scoli dimineața. În cazul în care suferi de intoleranță la lactoză poți încerca un iaurt de cocos cu probiotice pentru a te simți mai bine.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro