De ce ar trebui să bei ceai iarna?
Dietă & Fitness · Nutritie / 31.12.2018

Imediat după apă, ceaiul este principala băutură benefică pentru organism. O ceașcă de ceai în zilele geroase este remediul rapid pentru o dispoziție bună și un organism rezistent în fața infecțiilor.

Există numeroase motive pentru care ceaiul nu a dispărut din lista de băuturi preferate de-a lungul timpului. Este delicios, îți încălzește corpul și sufletul și are un gust senzațional. Cu gheață sau fierbinte, ceaiul este util tot timpul anului, dar efectele lui sunt mult mai intense în timpul iernii. Fiecare ceașcă de ceai conține o doză importantă de antioxidanți, reduce colesterolul, previne accidentele vasculare cerebrale și poate chiar proteja organismul împotriva cancerului.
Iarna este intervalul ideal pentru a începe să bei ceai pentru că organismul este expus unui risc ridicat de infecții virale și bacteriene.

 
Iată care sunt principalele motive pentru care ar trebui să bei ceai în fiecare zi de iarnă:

 
1. Previne depresia

Ceaiul aromat este un remediu eficient împotriva depresiei. Potrivit specialiștilor, un consum de minimum 3 cești de ceai pe zi, timp de cel puțin 2 luni, reduce riscul de depresie cu 37%. Dacă zilele scurte și reci te fac să te întristezi, să fii apatic și să nu te mai implici în cadrul activităților care-ți făceau plăcere până acum, apelează cu încredere la ceaiul aromat pentru a avea o stare de dispoziție mult mai bună. Gândurile negre, tristețea sau îngrijorarea vor dispărea pe măsură ce savurezi tot mai des ceaiul preferat, iar impresia că nimic nu-ți merge bine sau că nu vei reuși să obții tot ce ți-ai propus va dispărea, lăsând loc noilor inițiative și creativității.

 
2. Te ajută să ajungi la greutatea ideală

Iarna nu este la fel de ușor să fii mereu în mișcare precum toamna sau vara. Din acest motiv există tendința de a sta mereu în casă pentru a evita frigul, dar acest lucru ar putea contribui la acumularea kilogramelor în plus. Se întunecă mult mai devreme și este foarte tentant să rămâi la căldură sub pături, în loc să înfrunți frigul, vântul, lapovița sau terenul alunecos. În acest condiții ai putea deveni mult mai pasiv decât de obicei, vei mânca mai mult și vei petrece timp îndelungat pe canapea, în fața televizorului. Cu toate acestea, există un remediu chiar dacă vrei să rămâi în continuare la căldură. 
O ceașcă de ceai combinată cu un plan de alimentație echilibrat va reduce nivelul trigliceridelor, principalul tip de grăsime stocat în țesutul adipos. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că femeile care beau ceai zilnic ard mai multe calorii față de cele care evită ceaiul. În plus, un nivel redus de trigliceride înseamnă și un risc mai scăzut de afecțiuni cardiovasculare.

 
3. Oprește strănutul, reduce durerile în gât și stimulează imunitatea

Proprietățile antiinflamatoare ale ceaiului îl transformă în băutura ideală atunci când treci printr-un episod de răceală sau gripă. Flavonoidele din ceai reduc rapid durerile în gât și previn infecțiile. Combinația de vitamine și minerale furnizată de ceai stimulează imunitatea și reduce susceptibilitatea organismului în fața virușilor și a microbilor. În timpul iernii ceaiul creează bariera de protecție necesară organismului și, dacă deja ai răcit, accelerează vindecarea și diminuează gravitatea simptomelor.

 
Ce tip de ceai ar trebui să alegi?

În sezonul rece sunt recomandate următoarele sortimente de ceai:

 
1. Ceai verde

Dacă simți că ești pe cale să răcești începe să bei ceai verde imediat. Potrivit specialiștilor, ceaiul vede poate opri declanșarea răcelii și reduce perioada de recuperare în cazul în care virusul este deja prezent în organism.

 
2. Ceai de ghimbir

Deliciosul ceai de ghimbir aproape că te duce cu gândul la turta dulce, dar este foarte util și pentru a combate congestia nazală. Aroma intensă te va revigora și îți va da un plus de energie în zilele mai dificile.

 
3. Ceai de turmeric

Reduce rapid inflamațiile și previne îmbolnăvirea. Este un remediu bun și în cazul artritei sau al durerilor cauzate de luxații sau entorse.

 
4. Ceai de alge kombucha fermentate

Acest ceai este o sursă excelentă de probiotice, care stimulează digestia și fortifică organismul împotriva infecțiilor. Dacă ai probleme cu balonarea, constipația, epuizarea sau stresul prelungit este băutura indicată pentru tine.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro