De ce ar trebui să mănânci zmeură mai des?
Dietă & Fitness · Nutritie / 04.05.2019

Zmeura poate fi consumată pe tot parcursul anului, indiferent dacă este proaspătă sau congelată.

Acest fruct este delicios și versatil, are un profil nutrițional impresionant, care îl face să fie una dintre cele mai sănătoase alegeri. Iată de ce ar trebui să mănânci zmeură mai des!

Care sunt motivele pentru care ar trebui să mănânci zmeură mai des?


1. Conține mulți nutrienți


O cană de zmeură conține peste 50% din doza zilnică recomandată de vitamina C, care susține sistemul imunitar și sănătatea pielii, prin stimularea producției de colagen. Zmeura conține, de asemenea, mangan și vitamina K, ce joacă un rol important în sănătatea oaselor. În plus, furnizează cantități mai mici de vitamina E, vitamina B, magneziu, cupru, fier și potasiu.

2. Are un conținut scăzut de zahăr


Zmeura este unul dintre fructele cu cel mai puțin zahăr. Aceasta conține doar 5 grame de zahăr per cană, comparativ cu 20 de grame dintr-un măr mediu. Acest lucru face zmeura o opțiune excelentă pentru orice persoană care are poftă de ceva dulce, dar care își dorește să reducă la minimum consumul total de zahăr.

3. Are un conținut ridicat de antioxidanți


Zmeura este o sursă de energie antioxidantă. Antioxidanții sunt compuși protectori ai sănătății și au fost corelați cu rate mai scăzute ale bolilor de inimă, ale cancerului, ale diabetului și ale obezității. De asemenea, antioxidanții din zmeură ajută la reducerea inflamației, un declanșator cunoscut al îmbătrânirii premature. Substanțele naturale protectoare din zmeură sunt corelate și cu o reparare a ADN-ului și cu blocarea enzimelor care declanșează durerile articulare.

4. Te poate proteja de cancer


Antioxidanții din zmeură și compușii antiinflamatori sunt asociați cu protecția împotriva cancerului prin reducerea reproducerii celulelor canceroase. Cu toate acestea, cercetările arată că fitonutrienții din zmeură pot ajuta de fapt la distrugerea celulelor canceroase, prin moartea celulară programată.

5. Are un conținut bogat de fibre


O cană de zmeură are un conținut impresionant de 8 grame de fibre dietetice, o treime din doza recomandată în fiecare zi. Acest conținut ridicat de fibre reduce, de asemenea, conținutul de carbohidrați din zmeură la aproximativ 7 grame per cană, având în vedere că organismul nu este capabil să digere și să absoarbă fibrele. Aceste fibre contribuie, de asemenea, la sentimentul de sațietate, scăderea zahărului din sânge prin încetinirea digestiei și susțin sănătatea digestivă. Fibrele din zmeură ajută și bacteriile intestinale benefice să înflorească. Toate acestea sunt corelate cu un sistem imunitar mai puternic și cu o dispoziție mai bună.

6. Poate ajuta la prevenirea diabetului zaharat


Un nou studiu realizat de Institutul de Tehnologie din Illinois a repartizat aleatoriu trei tipuri de mic dejun la 32 de adulți cu vârsta cuprinsă între 20 și 60 de ani. Fiecare masă a fost similară în calorii și macronutrienți, dar au fost incluse porții de mărimi diferite de zmeură. O masă nu conținea zmeură, a doua conținea o cană de zmeură, iar a treia opțiune avea două căni de zmeură. Cercetătorii au descoperit că, în cazul persoanelor expuse riscului de diabet zaharat, consumul de zmeură a redus cantitatea de insulină necesară pentru a gestiona nivelul de zahăr din sânge. De fapt, nivelul de zahăr de sânge a fost mai mic la cei care au consumat două căni cu zmeură, comparativ cu persoanele care nu au mâncat zmeură deloc.

7. Ajută memoria și funcțiile creierului


Zmeura poate lupta împotriva stresului oxidativ, care este un dezechilibru dintre producția de radicali liberi ce afectează celulele și capacitatea corpului de a lupta împotriva efectelor lor nocive. Având în vedere că stresul oxidativ este un factor care duce la apariția bolilor Alzheimer și Parkinson, zmeura este un aliment care susține funcțiile creierului. Flavonoidele din fructele de pădure pot îmbunătăți și coordonarea, funcția memoriei și starea de spirit. Sunt eliminate și proteinele toxice care sunt corelate cu disfuncția creierului.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro