Este bine să mănânci orezul rămas? Cum eviți toxiinfecția alimentară
Dietă & Fitness · Nutritie / 26.04.2019

Orezul este un ingredient des întâlnit într-o varietate de rețete. În ciuda popularității orezului de toate tipurile nu este întotdeauna sigur să-l consumi dacă a rămas prea mult timp la temperatura camerei. Află cum să-l păstrezi pentru a-ți proteja sănătatea.

De la meniurile de dietă până la rețetele indiene sau thailandeze, orezul este probabil unul dintre cel mai intens folosite ingrediente pentru a obține o savoare și o textură deosebite de fiecare dată. În ciuda versatilității orezului este bine să știi că nu este sigur să-l consumi dacă a stat mai mult timp la temperatura camerei.
Atunci când ai o familie numeroasă în mod inevitabil vei folosi ce-ți rămâne de la diferite mese pentru a prepara gustări sau alte feluri principale. Aici intervine și importanța păstrării adecvate a mâncării rămase pentru a minimiza riscul de toxiinfecții alimentare. Adesea părinții folosesc multe feluri preparate duminica pentru a se descurca în restul săptămânii când au un program aglomerat la serviciu, dar trebuie să creeze și mese gustoase pentru copii. Preparatele pe bază de orez par ideale pentru această variantă, dar ar putea exista și pericole pentru sănătate.
În primul rând trebuie să înțelegi că problema nu este faptul că reîncălzești orezul, ci mai degrabă riscurile se manifestă când lași orezul gătit la temperatura camerei prea mult timp. „Dacă lași farfuria sau vasul cu orez gătit la temperatura camerei un timp prelungit ar putea apărea sporii de Bacillus cereus, o bacterie care cauzează toxiinfecția alimentară”, potrivit dr. Tamika Sims, nutriționist.

 
Care sunt simptomele contaminării cu Bacillus cereus

Cu cât crește timpul în care orezul este lăsat în bucătărie sau pe masă în living, cu atât este favorizată răspândirea acestei bacterii care îl va transforma într-un preparat toxic pentru tractul digestiv. Dacă vei consuma orez contaminat cu această bacterie vor apărea crampele abdominale, starea de greață, voma și diareea prelungită. 

 
Cum eviți problemele

Pentru a reduce riscul de toxiinfecție alimentară este recomandat să pui cât mai curând orezul la rece. „În cel mult 2 ore de când este scos de la cuptor sau fiert orezul trebuie pus la frigider, după ce s-a răcit”, potrivit dr. Sims. 
Aceeași regulă se aplică și dacă ai comandat preparate pe bază de orez de la un restaurant sau le-ai luat de la cantină. În cazul în care cumperi direct o cutie cu un fel de mâncare cu orez trebuie să ții cont cât timp trece de când a fost pregătit și să-l pui la frigider cât mai repede.
„După ce ai pus orezul la frigider nu lăsa să treacă mai mult de 24 de ore până când îl încălzești din nou. Nu reîncălzi orezul decât o dată și asigură-te că vasul în care-l pui este fierbinte pentru ca temperatura să fie distribuită uniform. Dacă nu ești sigur cât timp a stat orezul la temperatura camerei cel mai sigur este să nu-l consumi”, spune dr. Sims.

 
Preparatele pentru copii

Felurile de mâncare speciale pentru bebeluși sau copii mici care includ orez trebuie pregătite potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj, apoi depozitate și consumate potrivit indicațiilor de mai sus. Este mai bine să prepari porții mici decât să le păstrezi prea mult timp la frigider. 
Orezul poate fi un ingredient versatil care adaugă un gust special oricărui preparat. Folosește-l cu atenție și vei vedea că problemele digestive vor apărea mult mai rar atât în cazul adulților, cât și al copiilor dacă respecți regulile privind temperatura la care trebuie să-l păstrezi și în ce interval să-l folosești din nou.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro