Este nectarul de cocos noul sirop de agave?
Nectarul de cocos este o opțiune nerafinată, cu un indice glicemic scăzut și o aromă cu totul specială. Află dacă merită să-l consumi și tu.
Obținut din florile palmierului de cocos, nectarul este o opțiune complet naturală pentru a îndulci orice preparat. Zahărul de cocos reprezintă varianta deshidratată de nectar, sub formă granulată. Potrivit specialiștilor, nectarul este încălzit la o temperatură redusă numai pentru a-l face mai consistent, dar nu destul pentru a crea un nivel ridicat de fructoză, care se regăsește în nectarul de agave. Fructoza nu are un efect pozitiv asupra organismului pentru că se transformă în grăsime după ce este prelucrată de ficat.
Ce gust are nectarul de cocos?
Nu seamănă prea mult cu cel al nucilor de cocos, ci are o savoare florală. Unii specialiști au asemănat gustul lui cu cel obținut prin combinarea unui sirop de arțar foarte light cu puțin sirop de melasă. La final rămâne un gust dulce-amărui.
Cum poți folosi nectarul de cocos?
Trebuie să respecți reguli similare cu cele pentru orice alt îndulcitor lichid. Poți adăuga nectarul de cocos la negrese, prăjituri sau granola. Cu toate acestea, bucătarii nu-ți recomandă să înlocuiești complet restul îndulcitorilor cu nectarul de cocos. În primul rând este mult mai scump decât mierea, melasa sau siropul de agave. În al doilea rând, gustul este foarte intens și poate deveni agresiv în cadrul unei prăjituri, accentuându-se amăreala de la final. Dacă rețeta cuprinde caramel vei obține o combinație interesantă de arome. Îl poți combina cu miere în majoritatea rețetelor pentru a echilibra gustul.
Pentru clătite îl poți folosi simplu drept topping și se potrivește inclusiv la salatele de fructe. Dacă îl păstrezi la frigider va face parte din categoria de alimente care nu expiră deloc.
Îți menține glicemia stabilă?
Un aliment cu un indice glicemic scăzut previne fluctuațiile glicemiei și reduce rezistența la insulină. Nectarul de cocos are un indice glicemic de 35 ca nivel general, dar pot exista ușoare variații între produse. De asemenea, este important să nu te gândești în mod izolat la nectarul de cocos, ci să iei în calcul și efectul alimentelor alături de care îl consumi.
Este nectarul de cocos o sursă importantă de nutrienți?
Nu te lăsa păcălit de reclamele care pretind că nectarul de cocos este asemănător cu un supliment alimentar pentru că nu au o bază reală. Deși mulți producători pretind că acest nectar conține vitaminele din complexul B, potasiu, fier și magneziu nu vei găsi un tabel care să arate acest profil nutrițional. Motivul este faptul că, deși acești nutrienți se pot regăsi în compoziția nectarului, cantitățile sunt atât de reduse încât nu pot fi cuantificate pentru a se determina procentul din necesarul zilnic de vitamine și minerale.
Este nectarul de cocos mai sănătos decât zahărul obișnuit?
Din păcate nu. Nectarul de cocos este încadrat în aceeași categorie de zahăr adăugat, care reprezintă calorii în plus în cadrul meniului zilnic, fără beneficii nutritive evidente. De fapt, nectarul de cocos are mai multe calorii la o lingură decât zahărul obișnuit.
Nectarul aromat poate reprezenta o alternativă pentru zahăr atunci când vrei să variezi gustul și să consumi un aliment mai puțin procesat, dar încă nu există dovezi clare că ameliorează anumite afecțiuni sau că te ajută să previi îmbolnăvirile. Folosește-l cu prudență pentru că se poate transforma rapid în rotunjimi inestetice dacă pierzi din vedere cantitatea utilizată.
Cantitatea maximă de zahăr adăugat recomandată la nivel de zi este de 9 linguri pentru femei și 12 linguri pentru bărbați. Indiferent dacă folosești zahăr, miere, sirop de agave, de arțar sau nectar de cocos nu trebuie să depășești acest total pentru a preveni problemele de sănătate.