Ulei de nucă: administrare și beneficii
Dietă & Fitness · Nutritie / 06.10.2020

Nucile se află pe lista „superalimentelor”, acele alimente care au numeroase beneficii pentru sănătate. Află totul despre uleiul de nucă - administrare și beneficii.

Uleiul de nucă este atât un supliment alimentar, cât și un ingredient foarte util în bucătărie. Poate fi adăugat în salate, în prăjituri și mâncăruri gătite. Este obținut prin presarea miezului de nucă.

Alege întotdeauna ulei de nucă presat la race, nerafinat, care își păstrează toate beneficiile pentru sănătate, spre deosebire de varianta rafinată. Păstrează uleiul de nucă la frigider și consumă-l în maximum o lună sau în funcție de perioada înscrisă pe ambalaj. Uleiul de nucă devine amar atunci când este expus la temperaturi ridicate, de aceea ar trebui să-l folosești în salate, în prăjituri ca înlocuitor de unt și îl poți adăuga în mâncarea gătită la final, după ce ai oprit focul.

Ulei de nucă: administrare și beneficii


Este o sursă importantă de acizi grași omega 3


Uleiul de nucă este bogat în acizi grași esențiali omega 3. Acizii omega 3 cresc nivelul colesterolului „bun” numit HDL și scad nivelul colesterolului „rău” numit LDL. În acest fel previn afecțiunile cardiovasculare și scad riscul depunerilor de placă de pe interiorul vaselor de sânge. Aceste grăsimi benefice conținute de uleiul de nucă susțin în același timp sănătatea și frumusețea pielii și a părului.


Citește și: 10 alimente bogate în acid folic. Ouăle nu trebuie să lipsească din meniul tău!

Îmbunătățește memoria și capacitatea de învățare


Acizii omega 3 au un rol important și în menținerea sănătății creierului. Grăsimile omega 3 sunt componente vitale ale membranei exterioare a celulelor creierului, care fac posibilă transmiterea impulsurilor nervoase necesare pentru toate funcțiile creierului. Celulele creierului au nevoie constant de o sursă proaspătă de omega 3 pentru a funcționa adecvat, iar uleiul de nucă este o sursă excelentă.

Îți oferă vitamine, minerale și antioxidanți


Uleiul de nucă este o sursă bună de seleniu, magneziu, fosfor, zinc, vitamina E, niacină și vitaminele B1, B2 și B3. Este bogat și în antioxidanți, în special în acid elagic, care combate efectele radicalilor liberi ce accelerează îmbătrânirea și duc la apariția multor afecțiuni.

Reduce inflamația


Inflamația este un proces care stă la baza instalării multor afecțiuni precum boli cardiovasculare, boli inflamatorii ale pielii, dar și diferite tipuri de cancer. Grăsimile polinesaturate din uleiul de nucă, împreună cu polifenolii conținuți de acesta, ajută la reducerea inflamației cronice din organism, putând astfel să prevină instalarea unor afecțiuni grave. 

Reglează nivelul glicemiei


În cadrul unui studiu citat de healthline.com, s-a descoperit că uleiul de nucă contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge în cazul persoanelor care suferă de diabet de tip 2. În cadrul studiului, o sută de persoane cu diabet de tip 2 au consumat zilnic, timp de trei luni, o lingură (15 grame) de ulei de nucă. La finalul studiului, nivelul zahărului din sânge era semnificativ redus comparativ cu începutul studiului. Specialiștii consideră că acest efect se datorează antioxidanților din uleiul de nucă, ce combat stresul oxidativ care este asociat cu nivelul ridicat al glicemiei.

Ajută la scăderea tensiunii arteriale


Uleiul de nucă poate scădea tensiunea arterială ridicată, unul dintre factorii de risc pentru apariția afecțiunilor cardiovasculare. Efectul este dat de capacitatea uleiului de nucă de a crește colesterolul bun HDL și de a scădea colesterolul rău LDL, ceea ce îmbunătățește buna funcționare a vaselor sanguine.

Ulei de nucă: administrare


Uleiul de nucă poate fi folosit atât ca supliment alimentar, cât și ca aliment, inclus în salate sau adăugat în mâncare. Pentru că este compus 100% din grăsimi, uleiul de nucă are un indice caloric mare, o lingură de ulei de nucă având 120 de calorii. De aceea, nu este indicat să consumi prea mult ulei de nucă zilnic. Când îl consumi ca supliment, o singură lingură cu ulei de nucă (aproximativ 15 grame) pe zi este suficientă pentru a profita de beneficiile acestui ingredient natural. Aceeași cantitate este suficientă și atunci când îl folosești în salate. Alege întotdeauna ulei de nucă nerafinat, presat la rece.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro