Zeama de murături – Ce beneficii are?
Dietă & Fitness · Nutritie / 16.10.2018

Poate că nu te-ai gândit să o bei drept remediu, dar atleții o folosesc de mulți ani. Află ce efecte are zeama de murături asupra organismului.

La început gustul nu este foarte atractiv față de un smoothie sau un suc de fructe, însă există multe motive pentru care zeama de murături ar trebui să facă parte din meniul tău zilnic. A fost folosită cel mai intens de atleți pentru că reduce disconfortul resimțit după antrenamentele intense și previne crampele musculare, dar această băutură are multe alte beneficii.

 
Iată ce efecte pozitive are consumul frecvent de zeamă de murături:

 
1. Favorizează refacerea organismului după antrenamente

Atleții deshidratați în urma unui antrenament intens reușesc să-și revină mai repede dacă utilizează zeama de murături în locul apei sau al băuturilor cu electroliți. 100ml de zeamă de murături reduce durerile cauzate de crampele musculare sau chiar de luxații. Acest efect benefic poate fi explicat prin acțiunea oțetului, care are un efect analgezic și neutralizează semnalele transmise de terminațiile nervoase care determină apariția crampelor musculare.

 
2. Menține hidratarea optimă

În majoritatea cazurilor consumul adecvat de apă după antrenamente reface nivelul de hidratare, astfel încât nu ai nevoie să te gândești la soluții alternative dacă intensitatea exercițiilor efectuate este moderată, iar antrenamentul nu durează mai mult de o oră.
În situațiile în care te antrenezi intens și faci exerciții mai mult de 2 ore ai nevoie de o băutură care să conțină sodiu și potasiu pentru a restabili echilibrul organismului. Sodiul este un electrolit eliminat rapid prin intermediul transpirației, iar potasiul este pierdut în mod similar dacă faci foarte multe exerciții sau ești într-un climat cald. Zeama de murături este o sursă excelentă de sodiu și conține și o cantitate utilă de potasiu. Bea încet puțină zeamă de murături la finalul antrenamentului pentru a restabili nivelul normal de electroliți și a avea din nou energie.

 
3. Este util și pentru dietă deoarece nu conține grăsimi

Dacă încerci să elimini câteva kilograme în plus, probabil că eviți băuturile sportive cu mult zahăr și calorii. Ai în continuare nevoie de multă mișcare și exerciții, dar nu este indicat să apelezi la băuturile clasice. În acest caz bea cu încredere puțină zeamă de murături și vei diminua disconfortul resimțit când termini exercițiile. Nu conține deloc grăsimi, iar o ceașcă are numai 50 de calorii. Nu vei regreta că ai încercat.

 
4. Nu te face să-ți depășești bugetul

Dacă oricum mănânci murături foarte des nu va trebui să faci un efort financiar deosebit pentru a consuma zeama. Chiar dacă nu fac parte din meniul tău zilnic murăturile nu vor fi la fel de scumpe ca și băuturile sportive, astfel încât această opțiune te va ajuta să te încadrezi în bugetul pe care ți l-ai stabilit fără să te stresezi.

 
5. Conține antioxidanți

Zeama de murături este o sursă foarte bună de vitamina C și vitamina E. Acești doi antioxidanți neutralizează efectele nocive ale radicalilor liberi asupra organismului și îți mențin tenul catifelat și luminos. De asemenea, previn gripele sau răcelile de sezon prin fortificarea sistemului imunitar.

 
6. Elimină rapid aspectul inestetic al celulitei

Zeama de murături conține o proporție ridicată de oțet. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că persoanele supraponderale care consumă zilnic 3 linguri de oțet, timp de minimum 12 săptămâni, elimină mai rapid țesutul adipos și obțin o piele cu un aspect ferm, fără celulită. 

 
7. Previne fluctuațiile glicemiei

Potrivit specialiștilor, oțetul consumat înaintea meselor principale menține glicemia stabilă în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 2. De asemenea, această afecțiune este agravată de obezitate, astfel încât zeama de murături are o acțiune benefică și în reducerea celorlalte simptome.

 
8. Favorizează o digestie optimă

Zeama de murături face parte din categoria alimentelor fermentate. Acest tip de preparate stimulează echilibrul florei intestinale și asigură o digestie normală, prevenind constipația, durerile abdominale sau crampele.

 
9. Este un remediu util pentru halenă

Chiar dacă gustul acru nu este cel mai plăcut, zeama de murături te poate ajuta să elimini mai rapid halena. Respirația urât mirositoare este cauzată de acumularea bacteriilor în cavitatea bucală. Oțetul are proprietăți antiseptice și antibacteriene, fiind foarte eficient pentru împrospătarea respirației și neutralizarea cauzei halenei.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro