Experimentează gusturi noi: 5 rețete pe bază de cușcuș
Dietă & Fitness · Nutritie / 16.10.2018

Ai gustat cușcuș la restaurant, dar nu l-ai integrat până acum în rețetele tale? Descoperă variante gustoase de a consuma cușcuș chiar și în zilele în care nu ieși în oraș.

Textura și aroma deosebită transformă cușcușul într-un ingredient ideal pentru mese consistente, care te ajută să ai mereu energie. Există foarte multe opțiuni pentru a pune în valoare acest ingredient, iar deliciile pe bază de cușcuș vor ajunge curând în topul preferințelor tale.

 
Iată ce rețete ar trebui să încerci cât mai curând:

 
1. Salată de cușcuș, afine, țelină și semințe de pin

Ingrediente:
 
- 3 linguri de unt nesărat;
- ¼ lingură de șofran;
- 200ml de zeamă de pui;
- 150g de cușcuș;
- 200g de țelină, tăiată cubulețe;
- 80g de afine confiate, ținute în apă timp de 15 minute, apoi scurse de lichid;
- ½ ceapă, tăiată solzi;
- 2 linguri de suc de lămâie;
- ¼ lingură de scorțișoară;
- 5 linguri de ulei de măsline;
- 50g de semințe de pin;
- 1 legătură de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt;
- ½ linguriță de sare Kosher
- un vârf de cuțit de piper negru.
 
Cum se prepară:
 
Topește untul la foc mic, într-o oală mare. Adaugă șofranul, apoi zeama de pui și lasă să fiarbă 2 minute. În continuare adaugă cușcușul, acoperă cu un capac, oprește focul și lasă 4 minute. După aceea mută amestecul obținut într-un bol ceramic sau de sticlă. Adaugă țelina, afinele, ceapa, semințele de pin și pătrunjelul. Într-un vas separat combină scorțișoara, sarea, piperul și uleiul. Adaugă acest dressing la salată și savureaz-o caldă.

 
2. Cușcuș cu migdale și merișoare

Ingrediente:
 
- 200g de cușcuș instant, din făină integrală;
- 300ml de zeamă de pui;
- 1 linguriță de paprika;
- 1 linguriță de chimen măcinat;
- ½ lingură de turmeric măcinat;
- ½ linguriță de sare;
- ¼ linguriță de piper negru proaspăt măcinat;
- 4 linguri de ulei de măsline extravirgin;
- 50g de migdale, tăiate fin;
- 3 linguri de merișoare confiate.
 
Cum se prepară:
 
Amestecă zeama de pui, cușcușul, paprika, turmericul, chimenul, merișoarele, sarea și piperul într-un bol mare. Acoperă etanș cu folie alimentară și lasă aromele să se întrepătrundă timp de 5 minute. După aceea ia folia și amestecă bine cu o furculiță. Separat încălzește uleiul într-o tigaie, adaugă migdalele și rumenește-le timp de 3-4 minute, până când devin aurii. Servește cușcușul cu acest topping delicios.

 
3. Salată de cușcuș și roșii

Ingrediente:
 
- 100g de cușcuș;
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin;
- 200g de roșii rumenite la grătar;
- ½ ceapă roșie, tăiată solzi;
- ½ linguriță de sare Kosher;
- un vârf de cuțit de piper;
- 30g de brânză Cheddar rasă;
- 50g de nuci caju coapte și mărunțite;
- 4-5 frunze de oregano;
- 80g de măsline negre, fără sâmburi, tocate mărunt;
- pătrunjel proaspăt pentru servit.
 
Cum se prepară:
 
Gătește cușcușul conform instrucțiunilor de pe pachet, iar la final adaugă 2 linguri de ulei de măsline. Mută cușcușul într-un bol mare și fă un gol în mijloc. Separat amestecă celelalte ingrediente, apoi adaugă-le în spațiul creat. Savurează presărat cu pătrunjel pentru un plus de prospețime. 

 
4. Cușcuș cu lămâie și fistic 

Ingrediente:
 
- 1 lămâie;
- 1 legătură de pătrunjel;
- 2 linguri de unt sărat, la temperatura camerei;
- 100g de fructe confiate (cireșe, ananas, mango, caise, stafide);
- 100g de fistic copt;
- ¾ lingură de sare de mare sau sare Kosher;
- ¼ linguriță de scorțișoară;
- 250g de cușcuș;
- un vârf de cuțit de piper negru.
 
Cum se prepară:
 
Taie lămâia pe jumătate și rade coaja pentru a obține 2 ingurițe. După aceea stoarce sucul. Amestecă sucul și coaja cu pătrunjelul tocat, untul, fructele confiate, fisticul, sarea și scorțișoara. Între timp fierbe cușcușul potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj, iar la final elimină excesul de lichid și amestecă-l cu restul ingredientelor, până când untul se topește complet. Servește presărat cu piper negru.

 
5. Salată de cușcuș cu pui și mango

Ingrediente:
 
- 50g de cușcuș;
- 50g de ardei gras verde, tocat mărunt;
- 50g de ardei gras roșu, tocat mărunt;
- o ceapă roșie mică, tăiată solzi;
- 3 linguri de suc de lămâie;
- 4 linguri de ulei de măsline;
- 1 lingură de ulei de rapiță;
- 4 piepți de pui, dezosați și fără piele, fiecare în jur de 100g;
- 2 linguri de suc de lime;
- 2 linguri de oțet de orez;
- 2 linguri de muștar Dijon;
- 1 salată verde, cu frunzele rupte;
- 100g de frunze de rucola;
- 1 lingură de sos de soia;
- ½ mango, tăiat cubulețe.
 
Cum se prepară:
 
Combină cușcușul, ambele tipuri de ardei gras, ceapa, sucul de lămâie, 2 linguri de ulei de măsline, ½ cană de apă și puțină sare și pune la frigider până când cușcușul devine moale și pufos, aproximativ 2 ore. Într-o cratiță mare pune uleiul de rapiță, încălzește-l 3 minute, apoi adaugă pieptul de pui. Lasă 8-10 minute pe fiecare parte, până când carnea se pătrunde și devine aurie, ușor rumenită. 
Scoate puiul din oală, lasă la racit, apoi taie carnea felii. Separat amestecă sucul de lime, oțetul, muștarul, mierea, 2 linguri de ulei de măsline și sosul de soia pentru a obține dressingul ideal. Împarte frunzele de rucola și salată verde în 4 farfurii, adaugă mango în fiecare, la bază, apoi cușcușul, iar la final dressingul preparat. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro