Începe cea de-a treia ediție "Let`s Do It, Danube!"
Școlile din județele dunărene sunt invitate să se înscrie în competiție până pe 2 februarie 2016. Marele Premiu: un laborator de informatică
Cea de-a treia ediție a proiectului "Let’s Do It, Danube!" va consta într-o competiție dedicată unităților de învățământ din județele dunărene, cu scopul de a promova un comportament responsabil față de mediu și de a educa românii cu privire la curățenia apelor și în special a Dunării, cel mai important fluviu din țară.
Competiția "Let’s Do It, Danube!" se va desfășura în perioada 5 februarie 2016 - 25 iunie 2016. Școlile pot solicita înscrierea în proiect la adresa [email protected] până la data de 2 februarie 2016. Înscrierea în concurs se realizează printr-un formular standard pe care îl va primi fiecare unitate de învățământ.
Activitățile "Let’s Do It, Danube!" pe cicluri de învățământ sunt următoarele:
Clasele I-IV:
1. Ateliere de reciclare creativă (februarie-mai), cu scopul însușirii corecte a conceptului de deșeuri. Elevii sunt invitați să participe la activități de reutilizare creativă, precum crearea de obiecte din materiale reciclabile, organizarea de prezentări de modă, realizarea de machete, planșe, desene etc.
2. Concursul de colectare selectivă (februarie-mai), organizat la nivel de școală prin implicarea atât a elevilor, cât și a părinților acestora care vor participa împreună la sesiuni de training despre colectarea selectivă și beneficiile acesteia. La nivelul fiecărui județ va exista și un număr de 1-3 școli care, folosindu-se de experiența și materialele puse la dispoziție de echipa "Let’s Do It, Danube!", vor realiza compost.
Clasele V-VIII și IX-XII:
1. Sesiuni de educație ecologică (februarie-mai), pentru elevii care nu au participat la trainingurile eco în edițiile anterioare "Let’s Do It, Danube!". Aceștia vor câștiga premii surpriză pentru implicare.
2. Proiectul “O comunitate sustenabilă” (aprilie), adresat elevilor care au acumulat de-a lungul edițiilor anterioare o bază teoretică. Echipe de 3 elevi vor identifica problemele de mediu din comunitate, propunând și soluții sustenabile pentru rezolvarea acestora. Activitatea se adresează La nivelul fiecărei clase vor fi alese maximum trei proiecte/lucrări, iar selecția acestora se va face de către profesorul coordonator. Jurizarea finală se va realiza de către membrii echipei „Let’s Do It, Romania!” împreună cu partenerii proiectului, iar cele mai bune lucrări vor participa la o dezbatere organizată la nivel județean cu sprijinul autorităților publice locale.
3. Concursul de colectare selectivă menționat anterior va fi adresat inclusiv elevilor din clasele V-VIII.
4. Tabăra tematică (iulie 2016), dedicată celor mai implicați elevi din fiecare județ, care vor participa la tabăra sesiuni de training inspirațional, dezvoltare personală, informații despre mediu și reciclare, jocuri și activități de stimulare a spiritului civic.
Cu ocazia Zilei Copilului (în weekend-ul 4-5.06.2016) vor fi organizate ateliere de reciclare creativă și activități interactive desfașurate în spații special amenajate în incinta parcărilor Kaufland. Școlile participante vor fi selectate în funcție de implicarea lor în proiect, în limita locurilor disponibile. Detaliile vor fi furnizate în apropierea evenimentului.
De asemenea, în cadrul “Let’s Do It, Danube!” va fi organizată și o acțiune de curățare a malurilor Dunării, pe 25 iunie 2016, în apropierea Zilei Internaționale a fluviului, la care vor fi invitate să participe toate unitățile de învățământ.
Premii oferite:
Premiul I constă într-un laborator nou de informatică (25-30 calculatoare) și mobilierul adecvat. Premiile al II-lea, al III-lea și cele 3 premii speciale vor fi reprezentate de echipamente electronice în funcție de necesitățile instituțiilor de învățământ câștigătoare (laptopuri, proiectoare, table interactive, multifuncționale). De asemenea, va exista și o categorie dedicată unitatilor de invățământ în funcție de ciclul de proveniență cu premii adecvate, în valoare totală de 3.000 euro/ciclu de învățământ. Cele mai implicate cadre didactice vor fi, de asemenea, premiate. Jurizarea participanților se va realiza pe fiecare etapă, iar însumarea punctajelor va da clasamentul celor mai implicate școli la nivel național.
"Let’s Do It, Danube!" este organizat de echipa "Let`s Do It, Romania!" și va avea loc în toate județele dunărene (Caraș – Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, Tulcea și Constanța). Proiectul este realizat cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Kaufland România.