6 motive pentru care ți se rărește părul
Găsești tot mai multe fire de păr pe perie și ți se pare că părul tău este tot mai rar? Căderea părului este normală, fiecare persoană putând să piardă între 50 și 100 de fire pe zi.
Este un proces natural care nu are un efect vizibil, având în vedere faptul că avem peste 100.000 de foliculi pe scalp. Însă uneori putem pierde mai multe fire decât ar fi normal, iar părul devine vizibil mai rar. Iată care sunt greșelile care duc la rărirea părului:
Nu ai mese regulate
Atunci când nu consumi suficinete calorii, organismul redirecționează energia către funcțiile și organele esențiale precum inimă sau creier, lăsând scalpul și părul pe loc secund. Dietele drastice pot fi un șoc pentru corp și duc la căderea părului, blocând în același timp creșterea unor fire noi. De fapt, unul dintre principalele simptome ale anorexiei și altor tulburări alimentare este căderea masivă a părului.
Citește și: De la păr haotic la bucle perfect definite. Cum redă un hairstilist frumusețea părului creț
Ce poți face: Consumă o dietă sănătoasă, care să includă suficiente proteine și grăsimi. Părul este compus din proteine și are tendința de a se subția și cădea dacă nu mănânci suficiente proteine. Ar trebui să mănânci aproximativ 46 de grame de proteine pe zi, între 10 și 35% din totalul de calorii.
Nu îți protejezi părul de soare
Expunerea prelungită la soare, în special pe timpul verii, afectează scalpul și părul. Razele UV usucă părul și afectează foliculii, putând să ducă în timp la pierderea părului. Părul fin și deschis la culoare este mult mai sensibil la efectele negative ale soarelui.
Ce poți face: Acoperă-ți capul și părul cu o pălărie sau eșarfă de fiecare dată când stai mai mult la soare. Poți folosi produse speciale, care conțin SPF conceput pentru protecția părului și scalpului.
Îți prinzi părul prea strâns
Cozile, cocurile și împletiturile foarte strânse mențin părul într-o tensiune constantă care afectează foliculii și rădăcinile. Din această cauză, firele cad prematur, ceea ce duce la rărirea părului și la afectarea foliculilor. Rezultatul este o problemă numită alopecie de tracțiune, care slăbește rădăcinile și distruge iremediabil foliculii.
Ce poți face: Evită coafurile prea strânse și alege accesorii și elastice de păr care nu strâng cu putere părul.
Nu te speli pe cap suficient de des
Acumularea de murdărie, sebum, produse de styling și celule moarte la nivelul scalpului blochează foliculii și îi sufocă, ducând la căderea părului.
Ce poți face: Spală-te pe cap cu regularitate - de la câteva ori pe săptămână până la o dată pe săptămână, în funcție de tipul tău de păr. Alege un șampon fără sulfați pentru a preveni uscarea scalpului.
Te speli pe cap cu apă fierbinte
Apa fierbinte deshidratează puternic părul și pielea capului, lăsând-o uscată, deshidratată, cu tendințe de descuamare. În combinație cu un șampon care conține mult detergent, ce elimină complet uleiurile protectoare ale pielii și părului, scalpul devine foarte uscat. Pentru a compensa, glandele sebacee secretă mai mult sebum, rezultatul fiind îngrășarea rapidă a părului și sufocarea foliculilor.
Ce poți face: Spală-te pe cap cu apă caldă, nu fierbinte. Încearcă să te clătești cu apă călduță sau rece pentru a sigila cuticula, stratul exterior al firelor de păr.
Te vopsești prea des
Substanțele chimice din vopselele de păr pot afecta foliculii și scalpul, mai ales atunci când sunt folosite incorect sau prea des.
Ce poți face: Aștepată cel puțin patru săptămâni între vopsiri. De asemenea, nu lăsa vopseaua să acționeze mai mult decât timpul recomandat în prospect și clătește-te bine, până când apa rămâne curată.