Puțini români fac asta! De ce e obligatoriu să speli o conservă înainte să o deschizi
Imaginează-ți că este o zi călduroasă de vară și vrei să deschizi acea cutie de suc pe care abia ai cumpărat-o de la magazin.
Abia aștepți să auzi acel sfârâit hipnotic pe care îl produce lichidul acidulat în timp ce sorbi direct din deschizătura din metal. Ar trebui să te gândești de două ori înainte să faci acest lucru și să cureți bine capacul, dacă nu vrei să ingerezi reziduuri de urină sau fecale de la animale sau insecte.Dozele de suc și conservele de alimente sunt transportate zeci de kilometri și depozitate în multe încăperi înainte de a ajunge pe rafturile supermarketurilor. Acestea sunt deseori contaminate de șobolani sau gândaci și murdare de praf. Iată de ce este absolut obligatoriu să cureți bine o conservă înainte de a o deschide.
Reziduuri de urină sau fecale
Urina animală poate fi o sursă de transmitere a mai multe boli, una dintre cele mai grave fiind leptospiroza (n.r. afecțiune bacteriană) cauzată de o bacterie care se găsește în urina șoarecilor sau șobolanilor. Aceasta se transmite prin contact direct cu bacteriile, iar simptomele includ febră, dureri de cap, dureri musculare și stare generală de rău.
Praf și murdărie
Nu este recomandat să consumai alimente care conțin praf deoarece, potrivit OMS, acesta poate fi contaminat cu microorganisme aducătoare de boli. De exemplu, bacteria Bacillus cereus poate provoca diaree, crampe abdominale și chiar vărsături atunci când este ingerată de om.