6 reguli ca să-ţi alegi tunsoarea bob
Frumuseţe · Coafuri / 01.08.2012

Tunsoarea bob a intrat în mintea şi vocabularul nostru ca fiind o formă ovală cu mai multe caracteristici şi particularităţi. Astăzi vom vorbi despre linia bob clasic drept şi anume dreaptă la spate şi dreaptă pe laterale, nu mai lungă de linia maxilarului.

Tunsoarea bob a intrat în mintea şi vocabularul nostru ca fiind o formă ovală cu mai multe caracteristici şi particularităţi. Astăzi vom vorbi despre linia bob clasic drept şi anume dreaptă la spate şi dreaptă pe laterale, nu mai lungă de linia maxilarului.

1. Este foarte potrivită pentru minione cu craniul mic, nas şi urechi mici, gât nu foarte lung. Se potriveşte acestui gen deoarece creează un spaţiu gol, între linia umerilor şi linia părului, spaţiu care se armonizează cu linia maxilarului (se mai numeşte şi geoline, pentru că face parte din geometria feţei). Datorită acestui spaţiu, femeia minionă va părea mai înaltă.


2. Linia bob dreaptă sau carre, cum este denumită de francezi, este geometrică – grafică, cu tăieturi drepte, atât la linia de bază – spate, cât şi în laterale: foarte bine ar fi ca tunsoarea să fie la baza lobului urechii.

3. Pentru linia de la spate, foarte dreaptă pe laterale, se poate urmări linia maxilarului (ca mai sus) sau linia buzelor (deci mai scurtă), pentru femeile mai îndrăzneţe. Această formă perfect dreaptă de la spate poate urmări şi linia vârfurilor urechii, cu terminaţie la vârfului osului pometului; recomand această alegere pentru femeile  foarte, foarte îndrăzneţe şi cu trăsături perfecte (faţa ovală  mică  cu urechi mici, nas mic, gura mică, gât proporţionat perfect  cu dimensiunea corpului).


4. Linia bob dreaptă este foarte puternică, este potrivită femeilor încrezătoare, sigure de ele, care îşi asumă feminitatea  şi nu o ascund niciodată. Este alegerea ideală pentru femeia de carieră, femeia care conduce, femeia care ia decizii.

5. Culoarea părului la linia dreaptă bob trebuie să fie block color, adică aceeaşi culoare peste tot părul de nuanţă închisă (de exemplu negru, ciocolată neagră, maron profund foarte închis ori violet albastru).

6. Linia bob clasică dreaptă are întotdeauna breton drept, la linia sprâncenelor, care pune focusul pe ochi, atât pe forma cât şi pe culoarea ochilor.

De asemenea, în zona de breton, dar foarte discret, se poate pune în interiorul părului (cu ajutorul tehnicii foliilor)– niciodată la suprafaţă - culori accent roşu-violet-albastru sau chiar argintiu, culori-accent care se armonizează perfect cu părul de culoare închisă.

Culorile-accent se vor armoniza cu culoarea ochilor, cu culoarea tenului sau chiar cu culoarea vestimentaţiei. Aceste culori-accent devin focus în linia tunsorii şi au rolul de a atrage atenţia asupra unei anumite zone, cum ar fi bretonul în cazul liniei bob clasic drept.


Linia s-a lansat în anii 1920-1930. O puteţi vedea în filmele lui Charlie Chaplin, dar şi la vedetele-icon de cinema ale  vremii (Louise Brooks, actriţă anii 1930-1940), şi a rămas modernă peste timp. S-a relansat  în forţă în modă odată cu reapariţia  în tunsoare a formelor bob, anii 2004 -2005.
Forma bob clasic drept necesită tehnici speciale de tuns, tehnici care au dat de fapt denumirea liniei bob şi anume tăietura dreaptă cu foarfecă (numai cu foarfecă) după anumite desene (coaforul le denumeşte câmpuri de lucru).

Linia bob clasic drept este cea mai grea linie iar coaforii ştiu asta: cel mai greu de realizat este o linie dreaptă pe păr. Dar poate de aceea este specială...

Constantin Ilie, expert hair stylist. Salon Blondi
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro