4 soluții pentru a încetini îmbătrânirea pielii
Frumuseţe · Cosmetica / 28.03.2019

Mama Natură cu siguranță are o influență considerabilă asupra felului în care îmbătrânirea afectează pielea, dar între 40 și 60% din efectul asupra tenului depinde de tine.

Pentru a controla procesul de îmbătrânire va fi nevoie de efort și voință. Va trebui să iei deciziile corecte și să-ți impui obiceiuri benefice dacă vrei să arăți tânără pentru mai mult timp. Stilul de viață determină în mare măsură efectul factorilor care pot accelera îmbătrânirea.

 
Iată cum trebuie să procedezi pentru a încetini degradarea pielii:

 
1. Renunță la fumat

În afară de efectul nociv asupra sănătății, fumatul îți pune în pericol și frumusețea. În cadrul unui studiu realizat în decurs de 4 ani asupra gemenilor, dintre care numai unul fuma, s-a constatat că la sfârșitul intervalului cel care fumase arăta mai în vârstă. Fiecare zece ani de fumat vor adăuga 2 ani și jumătate vârstei tale reale. Nu este un lucru surprinzător, dar trebuie neapărat să conștientizezi cât de neinspirat este să alegi țigările. Pungile de sub ochi și ridurile din jurul gurii sunt semnele care individualizează fumătorii și precis nu-ți dorești să arăți așa.
Fumatul afectează și cantitatea de oxigen care ajunge în piele, încetinind procesul natural de refacere a tenului și agravând îmbătrânirea. 

 
2. Evită expunerea prelungită la soare

80% dintre riduri sunt rezultatul expunerii la razele ultraviolete. Cu toții știm cât de plăcut este să faci o plimbare într-o zi însorită de primăvară, dar chiar dacă te bucuri foarte mult că a venit iar căldura după o iarnă foarte rece, nu este indicat să stai la soare foarte mult timp. Deși îți face plăcere să stai la soare, să știi că pielea ta ar refuza acest gest dacă ar putea vorbi. Razele ultraviolete deteriorează celulele de la suprafața pielii și afectează structura ADN-ului.
Chiar dacă nu faci arsuri solare, pielea ta va fi în continuare afectată de razele UVA și UVB, care pot cauza mutații ale ADN-ului și vor activa enzime care distrug colagenul. Realitatea este că soarele deteriorează toate straturile pielii. Chiar dacă vei evita cancerul de piele, tenul tău va avea mai multe riduri și un aspect obosit, iar pielea își va pierde strălucirea. În cadrul studiilor realizate s-a comparat efectul țigărilor cu cel al razelor solare, iar expunerea la razele ultraviolete îmbătrânește pielea chiar mai repede decât fumatul.
Pentru a reduce acest efect este esențial să aplici o cremă cu protecție solară, cu minimum SPF 30, în fiecare zi, nu doar atunci când mergi în concediu la mare sau petreci o zi la piscină. Poate crezi că nu ai nevoie de protecție specială când mergi la cumpărături, dar razele soarelui îți pot afecta negativ pielea chiar și în clipele scurte când intri sau ieși din magazine.

 
3. Dormi mai mult

În timp ce dormi mușchii se relaxează, uiți de griji, iar corpul are șansa să se refacă, acest lucru reflectându-se inclusiv la nivelul pielii. Nu se numește somn de frumusețe degeaba.
Până la maturitate orele de somn activează hormonul de creștere, iar după ce devenim adulți somnul are un rol esențial pentru că reprezintă intervalul în care oasele, mușchii și pielea se fortifică, iar conturul feței devine din nou ferm. În cadrul orelor de odihnă sunt eliminate toxinele de la suprafața pielii, iar dacă dormi prea puțin vei observa că ți se lasă pielea și ai mereu ochii umflați.
În cadrul studiilor realizate în Regatul Unit s-a constatat că femeile care dorm numai 6 ore, în loc de cele 7-8 ore recomandate au un număr dublu de riduri și linii de expresie. În plus, au și cu 75% mai multe cearcăne și pete pigmentare. Somnul insuficient crește producția de cortizol, hormonul stresului, care va deteriora colagenul din piele.

 
4. Ține stresul sub control

Stresul și somnul sunt strâns legate. Dacă ești stresată îți va fi mult mai greu să adormi, iar corpul tău nu va mai putea reface pielea în mod optim, iar dacă nu dormi destul vei fi stresată și vei avea probleme cu tenul. În afară de apariția coșurilor, stresul are și efecte pe termen lung pentru că te va face să arăți cu 6 ani mai în vârstă decât ești. Din păcate stresul deteriorează colagenul foarte rapid, iar pielea nu își va păstra elasticitatea și fermitatea. 
Un alt efect secundar al stresului este faptul că nu ai timp sau chef să îngrijești pielea când treci prin momente dificile. Uneori poți fi obosită și vei neglija ritualul de frumusețe, iar alte dăți ai putea consuma prea multe dulciuri sau alimente sărate care favorizează ridurile.
Soluția este să faci mișcare cât mai des, să te odihnești și să ai un meniu variat, care cuprinde toți nutrienții esențiali. Exercițiile fizice nu sunt utile numai pentru neutralizarea stresului, ci stimulează oxigenarea pielii, care se va reface într-un ritm mult mai rapid.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro