Ce este acneea fungică și cum o poți trata
Frumuseţe · Cosmetica / 06.02.2021

Dacă tratamentele pe care le-ai folosit până acum pentru a trata acneea nu au avut rezultat, este posibil să te confrunți cu acnee fungică, provocată de o ciupercă, nu de bacterii. Află ce este acneea fungică și cum o poți trata.

Din păcate, există numeroase tipuri de acnee, de la acneea inflamatorie, printre care se numără pustulele, papulele, acneea chistică și până la acneea noninflamatorie, precum puncte negre și comedoane. Iar la toate acestea se adaugă și acneea fungică, provocată de anumite tipuri de fungi (ciuperci).

Ce este acneea fungică?


Deși este numită acnee fungică, de fapt nu este acnee în adevăratul sens al cuvântului, declară pentru cosmopolitan.com medicul dermatolog Christine Choi Kim. Este cunoscută sub denumirea de foliculită și este cauzată de infectarea foliculilor de păr cu un tip de ciupercă ce trăiește în mod normal pe suprafața pielii, numită Malassezia sau Pityrosporum. De aceea, acneea fungică nu răspunde la tratamentul obișnuit pentru acnee, care este adesea antibacterian.


Citește și: 
Semne că te confrunți cu acnee comedoniană. Ce este și cum se tratează?


Cum arată acneea fungică?


Acneea fungică se manifestă prin papule roșii sau pustule care au dimensiune de unul sau doi milimetri (aproximativ cât vârful unui creion). Nu arată precum coșurile obișnuite, fiind mai mici și având dimensiuni similare.

Foliculita apare în special pe piept, spate, umeri, pe lateralele brațelor, oriunde se acumulează transpirație și bacterii, ambele agravând acneea fungică. De asemenea, poate să apară și pe gât și față, de obicei pe linia părului. De multe ori foliculita apare și la nivelul scalpului, putând să cauzeze căderea părului.

Diferența dintre acneea fungică și comedoane închise


Este destul de dificil să faci deosebirea între acneea fungică și acneea vulgară. Nu doar că arată la fel, dar este posibil ca o persoană să aibă ambele tipuri de acnee în același timp. Ce trebuie să faci este să mergi la medic. Un medic dermatolog poate evalua ușor situația printr-un consult, dar poate face și un test rapid pentru a determina dacă este vorba despre o infecție fungică.

Cum poți să tratezi acneea fungică


Dacă ai luat tratament cu antibiotic pentru a trata acneea vulgară, este posibil să te confrunți cu acnee fungică după aceea. Acest lucru se întâmplă pentru că antibioticele și produsele antibacteriene produc un dezechilibru între nivelul normal de bacterii și fungi de pe piele, agravând foliculita cauzată de Malassezi. Printr-un astfel de dezechilibru ciupercile se înmulțesc și provoacă infecție la nivelul foliculilor.

Ce șampoane să folosești pentru a combate acneea fungică


Pentru cazurile ușoare de foliculită medicul citat recomandă șampoanele antimătreață pentru că acestea conțin ingrediente care ucid ciupercile. Astfel de ingrediente pot fi piritionat de zinc sau sulfură de seleniu. Aplică pe pielea uscată și lasă să acționeze timp de zece minute, apoi clătește-te. Trebuie să acționeze o perioadă de timp pentru ca ingredientele antifungice să-și facă efectul.

De asemenea, dermatologul recomandă aplicarea topică a cremelor antifungice, precum Clotrimazol sau Miconazol, o dată sau de două ori pe zi. Însă nu ar trebui să te aștepți la rezultate apărute peste noapte. Tratarea foliculitei poate dura săptămâni sau chiar luni, deci este necesar să ai răbdare. Pentru că Malassezia este prezentă în mod normal pe piele, este necesară folosirea pe termen lung a produselor antifungice, o dată sau de două ori pe săptămână, pentru a preveni reaparația foliculitei după vindecare.

Cum să previi acneea fungică


Tratarea acneei fungice nu înseamnă doar folosirea produselor potrivite, ci trebuie să faci și unele schimbări în rutina ta zilnică de îngrijire pentru a preveni reapariția în viitor. Producția excesivă de sebum și transpirația agravează acneea fungică, de aceea sunt mult mai predispuse persoanele care fac multă mișcare și poartă haine strâmte, din materiale care nu lasă pielea să respire. Este important să-ți faci duș și să te schimbi cât poți de repede după antrenamente sau activități fizice intense.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro