Acneea este o problemă întâlnită tot mai des la persoane de toate vârstele, indiferent de sex. Iar în foarte multe situaţii, acneea refuză să dispară chiar dacă ritualul de îngrijire este unul adecvat
Însă, ce nu ştiu foarte multe persoane este că unele obiceiuri, aparent banale, nu fac altceva decât să agraveze situaţia, iar în aceste condiţii tratamentele şi produsele de îngrijire nu mai reuşesc să-şi facă efectul.
Îți atingi fața mereu
Un obicei aparent banal, pe care îl facem de zeci de ori într-o zi. Atingerea feței cu mâinile murdare este ceva obişnuit și, de cele mai multe ori, inconștient. Poate că nu înţelegi ce legătură are acest gest cu acneea. Dar dacă îți spun că la fiecare atingere mâinile tale îți "transferă" o cantitate însemnată de microbi, iar în combinație cu machiajul de pe față, microbii devin adevărate "bombe atomice" pentru tenul nostru, înţelegi ce înseamnă o simplă atingere a feţei? În aceeși categorie intră și obiceiul de a te juca cu părul (grăsimile și impuritățile de pe păr se vor depune inevitabil pe față). Așa că, pe cât posibil, încearcă să le conștientizezi ori de câte ori le faci și să renunți la ele.
Vorbeşti mult la telefonul mobil
În zilele noastre, folosirea telefonului mobil a devenit parte din rutina noastră zilnică. Ne petrecem câteva ore bune pe zi vorbind la telefon, astfel, faţa noastră stă lipită toată ziua de aparatul mobil. Iar de fiecare dată când vorbești la telefon, și implicit îți atingi fața de el, toți microbii ajung pe pielea ta. Și crede-mă, pe telefonul tău mobil sunt foarte mulți microbi! Așa că, încearcă să folosești cât mai des căștile și nu uita să-l mai dezinfectezi din când în când.
Folosești pensule de machiaj murdare
De fiecare dată când te machiezi cu pensule tale, pe ele rămân urmele de machiaj, sebum şi praf. Aşa că, să nu te miri că ustensilele tale de înfrumuseţare devin adevărate case pentru bacterii. Nu uita să ţi le speli la două-trei săptămâni cu şampon sau cu săpun, dacă nu vrei să-ți "transferi" toți microbii pe față.
Cosmeticele greşite
Chiar dacă îţi vine greu să crezi, e posibil ca unele cosmetice pe care le foloseşti să favorizeze apariţia acneei. Aşa că, dacă acneea nu-ţi dă pace, ia la control etichetele produselor pe care le foloseşti. Încearcă să eviţi produsele care conţin coloranţi artificiali (în lista cu ingrediente îi găseşti sub denumirea "FD&C"), lanolină (grăsime de oaie), ulei mineral şi alţi derivaţi din petrol, parfumuri sintetice. Şi alege produsele care sunt etichetate că fiind noncomedogene şi hipoalergenice.
Pulverzezi parfum în zona gâtului
Dacă obişnuieşti să te dai cu parfum în zona gâtului, este un obicei total greşit deoarece parfumul sintetic poate să cauzeze şi să agraveze acneea în cazul în care ai tenul cu tendinţă acneică. Este recomandat să pulverizezi parfum pe încheietura mâinii şi să o duci apoi la gât/decolteu.
Mănânci multă ciocolată
Chiar dacă sunt mulţi doctori care susuţin că ciocolata nu provoacă acneea, există studii care demonstrează faptul că anumite alimente au legătură cu evoluţia acneei, printre ele şi ciocolata. Aşa că, dacă ai probleme cu acneea şi ştii că mănânci zilnic ciocolată, încearcă, măcar pentru o perioadă, să mai reduci cantitatea consumată. Dacă într-o lună încep să se vadă rezultatele, atunci e momentul să renunţi la desertul tău preferat şi să-l înlocuieşti cu fructe.
Bei prea mult lapte
Din aceeaşi categorie cu ciocolata face parte şi laptele. Produsele lactate au în compoziţie un hormon de creştere (numit factor insulinic de creştere). Un nivel mare al acestui hormon atrage după sine creşterea secreţiei de sebum, contribuind astfel la agravarea acneei. De asemenea, lactatele coţin şi hormoni masculini, iar aceştia duc la creşterea secreţiei de sebum.