Frumuseţea ta: Cum îţi repari mâinile crăpate şi uscate după iarnă
Frumuseţe · Ingrijirea corpului / 06.03.2013

În luna martie, după o iarnă lungă, mâinile tale sunt roşii, iritate, crăpate şi neplăcute la atingere. Aceasta este povestea mâinilor tale fragile şi parţial distruse de nemiloasa iarnă.

În luna martie, după o iarnă lungă, mâinile tale sunt roşii, iritate, crăpate şi neplăcute la atingere. Aceasta este povestea mâinilor tale fragile şi parţial distruse de nemiloasa iarnă.

Dacă te gândeşti la factorii vinovaţi de uscarea şi iritarea mânilor tale, afli totodată şi cum să le protejezi de efectele negative ale sezonului rece. Dă vina pe hidratarea insuficientă, întrucât gerul de afară reduce umiditatea din aer. În casă, atmosfera este şi mai uscată din cauza caloriferelor, iar dacă te speli pe mâini des pentru a preveni răceala şi gripa, mâinile tale îşi pierd uleiurile naturale care previn deshidratarea.


Ca să eviţi finalul tragic al crăpării, descuamării şi sângerării pielii, protejează-te prin câteva măsuri simple şi eficiente.

1. Hidratează-ţi mâinile înainte să apară problemele

Medicii dermatologi insistă ca, în fiecare iarnă, să începi un tratament intensiv de hidratare a pielii de pe mâini, înainte ca ea să dea semne de uscare. Când te dai cu cremă de mâini o dată pe zi, îţi asiguri protecţie pentru doar 5 minute. Utilizează o loţiune intens hidratantă de 5-6 ori pe zi, chiar dacă misiunea nu este tocmai comodă.


În afară de crema de mâini din baie, ia cu tine în geantă un tub mai mic, să îl poţi folosi oricand, la şcoală, la birou sau la sala de fitness. Nu uita să aplici o cantitate generoasă de cremă şi pe unghii şi cuticule, alte două zone susceptibile uscării în timpul sezonului rece.

2. Alege crema de mâini ca un expert

Dacă până acum, criteriile tale de alegere a cremei de mâini erau firma, ambalajul şi parfumul, învaţă să alegi acest produs extrem de important din prisma ingredientelor sale active. Ai nevoie de două elemente-cheie: emolienţi şi umectanţi. Primii au o acţiune lubrifiantă la suprafaţa pielii şi o menţin moale, fină şi flexibilă. Caută ingrediente precum lanolina, uleiul de jojoba, linoleatul propilen glicol etc.


Umectanţii atrag umiditatea din mediu şi o aduc pe stratul superior al pielii. Cremele de mâini eficiente au în compoziţie glicerină, acid hialuronic, sorbitol sau acid lactic.

3. Răsfăţul săptămânal cu tratamente homemade

De două ori pe săptămână, dăruieşte mâinilor tale un tratament nocturn pe cinste. După duş, ţine-ţi mâinile în apă călduţă, în care ai pus în prealabil o linguriţă de ulei de migdale (periodic, poţi folosi şi lapte cald). Pentru o exfoliere uşoară, amestecă puţină sare cu suc de lămâie şi masează-ţi mâinile energic.


Apoi, aplică un strat gros de cremă de mâini (inclusiv pe unghii) şi poartă o pereche de mănuşi din bumbac, pentru a beneficia de toată acţiunea emolientă a cremei. Dimineaţa, vei avea o piele ca de bebeluş pe mâini!

4. Poartă mănuşi în momentele importante

De fiecare dată când speli vasele sau faci curaţenie, mâinile tale sunt atacate de chimicalele nocive din produsele de curăţat. Obişnuieşte-te să porţi mănuşi de menaj când faci treabă acasă, dacă vrei mâini catifelate chiar şi după o iarnă grea.

5. Spală-te corect pe mâini

Înlocuieşte săpunul clasic pe care îl foloseşti cu unul care nu usucă pielea, şterge-te pe mâini cu un prosop moale prin tamponare şi aplică imediat crema intens hidratantă.

Cu aceste măsuri de protecţie eficiente, mâinile tale vor arăta bine chiar şi după sezonul rece!

Citeste in continuare

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro