Mâinile tale: 4 sfaturi ca să le protejezi de frig şi să nu ai pielea uscată
Frumuseţe · Ingrijirea corpului / 13.01.2014

Iarna geroasă nu este o prietenă bună pentru mâinile tale. Dacă până în luna octombrie te-ai bucurat de o piele fină şi suplă a mâinilor, după o perioadă de temperaturi scăzute şi frig, poţi observa cum aceasta devine brusc roşie, crăpată şi aspră.

Iarna geroasă nu este o prietenă bună pentru mâinile tale. Dacă până în luna octombrie te-ai bucurat de o piele fină şi suplă a mâinilor, după o perioadă de temperaturi scăzute şi frig, poţi observa cum aceasta devine brusc roşie, crăpată şi aspră. Ia în seamă următoarele sfaturi despre cum poţi să îţi protejezi mâinile de frig, iar pielea uscată nu va fi pentru tine o problemă iarna aceasta.

Cât de bine rezistă mâinile tale în faţa condiţiilor meteo vitrege depinde în mare parte de puterea barierei naturale de rezistenţă a pielii tale. Aceasta este formată din proteine, lipide şi sebum, care au rolul de a ţine la distanţă efectele nocive ale frigului. Dacă bariera ta de protecţie este slabă, eşti mai predispusă sensibilizării pielii, manifestata prin mâncărimi, inflamaţii, uscare excesivă şi chiar eczeme.


1. Hidratează-ţi mâinile constant

Lipsa hidratării este cauza principală a uscării mâinilor odată cu expunerea lor la frig, de aceea principala metodă de precauţie este hidratarea constantă a pielii mâinilor, înainte să observi primele simptome de uscare şi descuamare.

Când aplici o cremă de mâini intens hidratantă pe piele, previi evaporarea apei de la acest nivel şi îţi ajuţi ţesutul cutanat să îşi păstreze aspectul suplu şi sănătos. Dar să te dai cu cremă o dată pe zi nu este tocmai cea mai eficientă strategie, întrucât vei beneficia de protecţie circa 5 minute.


Când reaplici un produs hidratant pentru mâini pe toata durata zilei, efectul protector se prelungeşte. Fă-ţi un obicei din a folosi cremă de mâini de dimineaţă până seara, păstrand un tub de mici dimensiuni în geantă. Ai grijă să aplici loţiunea şi pe unghii şi cuticule, întrucât ele tind să se usuce primele din cauza gerului.

2. Alege crema de mâini potrivită

Gama de creme de mâini este foarte variată, însă vei observa că există doua tipuri principale de ingrediente în aceste produse cosmetice: emolienţii şi humectanţii.


Emolienţii acţionează ca un lubrifiant la suprafaţa pielii, umplând fisurile dintre celule. Astfel se explică senzaţia alunecoasă pe care o ai după ce aplici crema cu emolienţi, ce face pielea moale, fină şi pliabilă. Caută ingrediente emoliente precum lanolina, uleiul de jojoba, izopropilul palmitat, propilenglicolul linoleat sau stearatul de glicerol.

Humectanţii preiau umiditatea din mediu şi o aduc pe suprafaţa pielii, crescând nivelul de hidratare al mâinilor. Aceştia sunt mai eficienţi dacă au apărut deja primele simptome de deshidratare. Câteva exemple comune de humectanţi sunt glicerina, acidul hialuronic, sorbitolul sau acidul lactic.


Analizează-ţi cu atenţie nevoie şi alege crema cu ingredientele eficiente în raport cu forma în care se află mâinile tale.

3. Ai grijă cum te speli pe mâini

Pe timp de iarnă, este foarte important modul în care te speli pe mâini. Alege un săpun blând, foloseşte apă călduţă, tamponează-ţi uşor mâinile cu prosopul pentru a le usca şi aplică imediat un strat de cremă hidratantă. Evită să foloseşti gelurile igienizante pentru mâini, deoarece alcoolul din compoziţia lor îţi poate deshidrata şi irita pielea.

4. Nu uita de mănuşi

Mănuşile nu sunt utile doar pentru confortul termic pe timp de iarnă, ele pot fi chiar salvatoare pentru mâinile tale expuse gerului. Poartă-le de fiecare dată când ieşi afară, fără excepţie!

Dacă pielea uscată a mâinilor începe sa prezinte sângerări, consultă un medic dermatolog, care să îţi prescrie o cremă pe bază de steroizi, eficientă în reducerea inflamaţiilor.

Citeste in continuare

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro