Mod de preparare
Nu poti spune ca te-ai bucurat cu adevarat de savoarea bucatariei spaniole, daca nu ai gustat o paella. Ingredientele poate nu-ti sunt foarte la indemana, insa merita sa faci efortul de a prepara aceasta mancare absolut delicioasa!
Ingrediente si cantitati:
un pui de 1 kg, taiat in bucati
200 de grame de carnati chorizo (ii poti inlocui cu carnati picanti din comert)
400 de grame de spata de porc
1 kg de scoici
500 de grame de trunchi de calmar
12 langustine
500 de grame de orez cu bob rotund
6 bulbi de anghinare congelata
125 de grame de mazare congelata
2 cepe
5 catei de usturoi
1 legatura de patrunjel
1 lingura cu pasta de tomate
7 linguri cu ulei de masline
o foaie de dafin
sofran
sare
piper
Mod de preparare:
1. Spala scoicile si pune-le intr-o cratita la foc iute, 3 minute, pentru a se deschide. Ia-le de pe foc si lasa-le in sucul propriu.
2. Fierbe 250 ml de apa sarata si introdu langustinele; lasa-le pe foc inca 3 minute. Apoi, scurge-le si pune-le deoparte; pastreaza apa de fierbere.
3. Curata si toaca ceapa. Taie spata de porc in cuburi. Intr-o cratita cu capac, pune la incins 3 linguri cu ulei, in care rumenesti ceapa si cubuletele de carne, impreuna cu puiul, la foc potrivit, timp de 10 minute.
4. Adauga calmarul taiat rondele, pasta de tomate, dafinul, putin sofran, sare si piper. Lasa la inabusit 10 minute. Adauga sucul scoicilor si apa in care au fiert langustinele si completeaza cu 2 litri de apa. Cand apa clocoteste, pune bulbii de anghinare si mazarea si lasa-le sa fiarba 10-12 minute, exact timpul necesar pentru pregatirea orezului.
5. Incinge restul de ulei intr-o tigaie de paella, adauga orezul si amesteca pana devine translucid si lucios. Pune cate un polonic de supa si adauga ingredientele: carnuri, calmar si legume.
6. Lasa paella pe foc 15 minute, descoperita, la flacara potrivita. Presara usturoiul curatat si tocat, impreuna cu patrunjelul si adauga carnatii, taiati rondele. Garniseste cu scoicile si langustinele si serveste paella in vasul in care ai pregatit-o.
Sincer prea complicat nici bucatarii spanioli nu folosesc toate aceste ingrediente si mai ales prefierberea lor sau asa ceva,iar la comentariul celalalt :da se combina pestele cu carnea se numeste "paella mixta"ai deasemenea" paella pescado" si"paella Valenciana"cea cu pui si legume,la cea care ai scris reteta nu ai specificat macar pt cate persoane este ca dupa cantitatea sugerata imi face impresia ca e pt 10 persoane,as exclude usor de acolo salamul,anghinarea,pasta de tomate si foaia de dafin,prea mult parfum de la ea si risti sa te departezi de la gustul si savoarea specifica,as mai adauga la cantitatea aceea inca 12 gambas(langustine)si ceva ardei gras cam cate jumatate de ardei gras rosu si verde,porumb boabe si ceva cubulete de morcov,asta si pt aspect si pt gust, daca ai posibilitatea sa faci o supa din resturi de peste(capete de peste capete de gambas,etc)asta da de fapt savoarea speciala de paella si sa nu uitam totusi ce ceva bucati de peste alb fara oase sau daca gasesti prin frigider ceva cazaturi de somon la fel fara oase,in final fiecare o face cum vrea dar e clar ca la gust va exista o diferenta
reteta ta de paella poate fi buna,insa nu stiu cum combini tu pestele cu carnea,asa ceva in bucataria mediteraniana si in special spaniola eu nu am vz.lucrez intr-un restaurant de 7 ani,insa asemenea amestecuri nu am intalnit,daca vrei iti dau varianta valenciana de paella,aceasta fiind originala:pui,iepure,anghinare,pastai verzi late,garofon(o fasole tipica valenciana cu bobul foarte mare)ardei gras rosu,tomate crude, nu in bulion,rozmarin,sare,ulei de masline si bineinteles sofran pt culoare...incearca sa o faci iese super buna!!!
si eu fac paella reteta ce ai postato u este prea dificila cu prea multe ingredient e se poate face doar cu carne de pui ,porc si iepure si iese super buna