Cum detectezi prietenii falși? 6 indicii
Psihologie / 25.02.2019

Cel mai neplăcut sentiment este să știi că ai fost folosiă sau mințită de o persoană în care ai avut încredere. Află cum observi rapid prietenii falși.

Există anumite tipuri de prieteni de care nu ai nevoie în viața ta. Prietenii falși vor lua întotdeauna mai mult decât vor oferi. Nu te vor susține deloc, dar îți vor cere ajutorul constant, furându-ți energia până când vei ajunge să te simți complet epuizată. 

 
Iată care sunt principalele indicii care semnalează prietenii falși:

 
1. Sunt oportuniști

Ai un prieten care face întotdeauna planuri cu tine pentru a se retrage după numai o zi? Fii atentă, ar putea fi vorba despre o persoană nesinceră. Probabil că își planifică trei activități simultane în fiecare seară, alege una dintre ele și le anulează pe celelalte două în ultimul moment. Un bun prieten va prioritiza timpul petrecut cu tine, chiar dacă nu faceți ceva extrem de interesant, ci aveți planificată doar o seară liniștită în care vă uitați la un film și ronțăiți popcorn.

 
2. Nu vorbesc decât despre ei

Cel mai adesea aceste persoane sunt narcisiste. Le este foarte greu să aibă o conexiune reală cu alte persoane pentru că sunt complet focalizate pe ceea ce li se întâmplă. O prietenie reală se bazează pe implicarea și atașamentul ambelor părți, dar un prieten nesincer va primi tot ce ai de dat, iar după ce s-a bucurat de atenția ta constantă va deveni extrem de ocupat când ai o problemă sau vrei să vorbești despre ceva ce te neliniștește.

 
3. Apelează tot timpul la tine pentru sprijin emoțional

Persoanele care nu sunt stabile din punct de vedere emoțional sunt prieteni riscanți. Chiar dacă este foarte important să-ți susții prietenii, mai ales dacă trec prin clipe dificile, trebuie să faci diferența dintre susținere și o persoană care te antrenează într-o vâltoare de emoții fără să țină cont deloc de nevoile tale.

 
4. Îi bârfesc constant pe ceilalți

Bârfele care se bazează pe denigrarea sau criticarea altor persoane nu vor proveni niciodată de la o persoană loială și sinceră. Nu contează dacă ea este sursa bârfei sau propagă zvonul vorbind cu toată lumea despre acele lucruri. De obicei în spatele bârfelor se ascund intențiile negative și nesiguranța de sine. Când auzi pe unul dintre prietenii tăi că vorbește de rău alte persoane întreabă-te obiectiv ce ar putea spune și despre tine în momentele în care nu sunteți împreună. Este o prietenie foarte riscantă pentru că niciun secret de-al tău nu va fi în siguranță și la cea mai mică ocazie de a obține un avantaj suplimentar așa-zisul prieten va începe să vorbească fără jenă despre lucruri care ar fi trebuit să rămână doar între voi.

 
5. Te ridiculizează și îți fac un compliment simultan

O astfel de persoană este capabilă să facă glume care te dor. Va învălui o glumă agresivă într-un compliment, astfel încât să te poată ridiculiza fără să te îndepărteze din cercul de prieteni. Vrea să fii prin preajmă pentru a se folosi de tine, dar nu are deloc o părere bună despre tine. Este o tehnică de manipulare și ar trebui să eviți astfel de persoane și să nu le dai șansa de a repeta un asemenea comportament. Dacă vei continua să fii prietenă cu cineva care se poartă așa vei ajunge să te îndoirești de forțele tale și îi vei da ocazia să exercite un grad ridicat de control asupra ta.

 
6. Te forțează să-i alegi în locul altor prieteni

Din moment ce li se pare că numai ei contează nu este deloc de mirare că vor dori să fii la dispoziția lor tot timpul. Ai putea pierde prieteni adevărați dacă accepți acest lucru, nu te lăsa păcălită.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro