Tulburarea de personalitate evitanta
Personalitatile evitante au mai multa nevoie de sprijin decat celalalte pentru a progresa. Astfel, cand va confruntati cu personalitatile evitante, aratati-le ca, in ciuda faptului ca rezultatele lor nu sunt tocmai stralucite, le apreciati bunavointa.
In situatiile care presupun confruntarea cu ceilalati, pot fi distinse trei tipuri de anxietate:- anxietatea sociala "normala" pe care o incercam cu totii in anumite situatii: cand esti prezentat unei persoane importante, cand ai de trecut un examen oral, cand te prezinti la un interviu pentru angajare sau cand faci cunostinta cu persoana de care te simti atras;
- fobiile sociale, care genereaza o anxietate mai mare, dar si evitarea sistematica a anumitor situatii;
- anxietatea personalitatilor evitante
Indivizii cu tulburare de personalitate evitanta evita munca sau activitatile scolare care implica un contact interpersonal semnificativ din cauza fricii de critica, dezaprobare sau rejectie. In plan social, evita sa-si faca noi amici, in afara de cazul cand sunt siguri ca vor fi simpatizati si acceptati fara critica. Ei pot actiona cu retinere, au dificultati in a vorbi despre ei insisi si isi retin sentimentele intime, de frica de a nu fi expusi, ridiculizati sau facuti de ras (DSM IV).
Personalitatile evitante percep esecul ca pe o catastrofa, un eveniment rusinos care ii devalorizeaza ca persoane, in acelasi timp in ochii lor, ca si in ochii celorlalti. In locul unui episod neplacut dar trecator, ei isi reprezinta esecul ca pe o tragedie din care nu-si vor reveni, sau, in orice caz, care va lasa o urma de nesters. Ei se tem in egala masura de socul emotional consecutiv esecului, de angoasa coplesitoare, de disperare, de o pierdere a increderii si a curajului. In sfarsit, esecul este sinonim cu respingerea si singuratatea, deoarece ei cred ca trebuie sa reusesti ceea ce intreprinzi pentru a fi acceptat in societate.
Ce este recomandabil sa facem atunci cand ne relationam cu un asemenea tip de personalitate:
Personalitatea evitanta se simte inferioara si se teme de a nu fi respinsa sau ridiculizata. Ca in toate celelalte tulburari legate de anxietate, cel mai potrivit mijloc de a o reduce este acela de a-i confrunta pe oameni, treptat, cu situatiile de care se tem si de a-i face sa constate singuri ca lucrurile nu stau chiar atat de rau, ca teama lor este nejustificata. La lucru, incredintati-le la inceput functii in care sa nu fie expusi criticii celorlalti si in care stiu bine ce au de facut. Incet - incet vor mai capata incredere in sine pentru a trece la o etapa superioara.
Personalitatile evitante cred ca parerea lor nu valoreaza prea mult si ca, daca va contrazic, risca sa fie respinse. Trebuie sa li se deschida ochii, sa le spuneti ca doriti sa le cunoasteti parerea si nu sa auziti de la ele ecoul parerii voastre.
Psihoterapeut Viorica Dragomir, Clinica Aquamarin