Cartofi la cuptor cu baby caracatiţă şi salată de valeriană
Portugalia este una dintre ţările renumite pentru bucătaria pe bază de peşte şi fructe de mare. Preparatele specifice acestei ţări se diferenţiază de cele din alte zone europene.
În orice restaurant sau tavernă intraţi, veţi putea savura mâncare delicioasă, vinuri bune şi vă veţi bucura de ospitalitatea oamenilor. De altfel, cel mai celebru preparat local este bacalhau (cod uscat şi sărat), iar în Portugalia îl veţi găsi gătit în 365 de moduri… Tot specific portughezilor este faptul că folosesc cartofii ca şi garnitură pentru aproape orice fel de mâncare. De asemenea, multe farfurii conţin orez şi salată.Deşi portughezii deţin recordul mondial pentru realizarea celei mai mari omlete, eu am să vă propun o reţetă pe bază de baby caracatiţă. Astfel, dacă vara aceasta nu ajungeţi să vizitaţi Portugalia, iată cum puteţi aduce savoarea bucătăriei sale la voi acasă.
Pentru a pregăti Cartofi la cuptor cu baby caracatiţă şi salată de valeriană, aveţi nevoie de urmatoarele ingrediente:
500 gr baby caracatiţă
500 gr cartofi noi
200 gr valeriană
8 roşii cherry
Usturoi 3 catei
500 gr morcovi
1 ţelină apio
3 cepe
Sare
Piper
2 foi de dafin
Ulei de măsline 100ml
1 lămâie
Iată cum se prepară:
Se curaţă caracatiţele şi se pun la fiert cu legumele curăţate şi foile de dafin (cca. 45 de minute). Apoi se adaugă o jumătate de linguriţă de bicarbonat şi se mai lasă 10 minute la fiert.
Se scoate caracatiţa pe un dos de lemn sau o altă oală şi se toarnă peste un mujdei făcut din ulei şi usturoi tocat fin şi se acoperă cu o folie de metal alimentară.
Între timp, se curaţă cartofii de coajă şi se pun într-o tavă pe hartie de copt - unsă cu puţin ulei; se presară sare de mare pe ei şi se dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru cca. 40 min sau până prind o culoare frumos maronie.
Roşiile se trag la tigaie în puţin unt, se asezonează cu sare şi piper şi se toarnă peste valeriană.
Se montează farfuria cu baza de valeriană, apoi cartofii şi caracatiţa. Se stropeşte cu puţină zeamă de lămâie şi ulei aromatizat cu usturoi.
Până data viitoare, fiţi inspiraţi în bucatarie şi în viaţă!
Chef Paul Siserman
(InkChef)