După mesele îmbelşugate de Sărbători se impun câteva măsuri simple pe care le poţi aplica pentru a ajuta la scăderea colesterolului în sânge. Dacă ai sărit puţin peste indicaţiile medicului, iată cum te poţi redresa!
După mesele îmbelşugate de Sărbători se impun câteva măsuri simple pe care le poţi aplica pentru a ajuta la scăderea colesterolului în sânge. Dacă ai sărit puţin peste indicaţiile medicului, iată cum te poţi redresa!
Statisticile arată că o treime dintre români au probleme cu colesterolul, prezentând o valoare ridicată a acestuia în sânge. De aceea, este esenţial ca după o perioadă în care tentaţiile culinare au fost la tot pasul, să respecţi recomandările alimentare ale medicului curant şi să iei medicamentele pentru colesterol aşa cum ţi-au fost prescrise.
De asemenea, un consult şi câteva analize de rutină la sânge nu sunt deloc de ignorat în cazul în care ai probleme cu colesterolul şi eţti conştientă că ai făcut câteva excese de Sărbători. Doar pentru o verificare!
Ce poţi să faci acasă şi funcţionează
1. Să iei capsule cu omega-3 sau să mănânci măcar 4 porţii de peşte pe săptămână: somon, hering, macrou, sardine, anşoa.
2. Să bei ceai de anghinare sau din alte combinaţii de plante recunoscute pentru faptul că reglează colesterolul, cum ar fi rostopască, sunătoare, coada şoricelului, armurariu, păpădie. Sau poţi să apelezi la tincturi din aceste plante!
3. Să eviţi grăsimile şi să respecţi indicaţiile medicului!
4. Mănâncă în fiecare zi 5-6 nuci sau migdale sau fistic, în stare crudă!
5. Dimineaţa alege terciul de ovăz, însă varianta preparată cu apă, nu cu lapte!
6. Atenţie la zahăr şi alcool, care nu furnizează mulţi nutrienţi, dar aduc multe calorii. Îşi aduc contribuţia la creşterea colesterolului prin creşterea în greutate, iar un organism supraponderal conţine în exces grăsimi saturate, ne avertizează Dr. Larisa Popescu, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice la Clinica Romgermed.
Alimente de care trebuie să te fereşti!
Iată la ce trebuie să fii atentă de acum înainte. Notează-ţi aceste 14 alimente care sunt recunoscute ca fiind periculoase pentru colesterol şi încearcă să le consumi cu moderaţie!
- Laptele integral
- Brânza grasă
- Untul
- Smântâna
- Cremele: de brânză, de unt
- Mezelurile
- Carnea grasă
- Popcornul
- Dressing-urile pentru salate
- Frişca
- Chipsurile
- Dulciurile din comerţ
- Produsele de patiserie
- Alimentele prăjite.