10 lucruri pe care nu le ştiai despre băuturile energizante. Unele sunt şocante!
Sănătate · Medicina generala / 10.01.2017

Ştiai că o singură băutură energizantă conţine 10 linguriţe de zahăr şi 4 tipuri de îndulcitori artificiali? Un studiu realizat recent avertizează despre cât de periculoase sunt aceste băuturi.

Studiu. În România se consumă anual 24 milioane litri de băuturi energizante


Un studiu realizat de Asociaţia Pro Consumatori arată că în România se consumă anual 24 de milioane de litri de băuturi energizante. Potrivit aceluiaşi studiu, conţinutul de cofeină dintr-o băutură energizantă echivalează cu cel din 3 ceşti de cafea espresso! Cafeina în doze mari are un potenţial toxic semnificativ, poate provoca palpitaţii cardiace, hipertensiune, convulsii, dureri de cap, diaree, urinare frecventă, deshidratare, insomnie, tremur la nivelul mâinilor. Are acţiune laxativă şi epuizează rezervele de calciu din organism.


Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat 41 de băuturi energizante şi atrage atenţia că unele băuturi energizante au un conţinut ridicat de zahăr, respectiv sunt îndulcite cu îndulcitori artificiali, colorate cu caramel amoniacal şi conservate cu conservanţi artificiali.


Ce conţine o băutură energizantă?


Ingredientele regăsite în compoziția băuturilor analizate sunt următoarele: apă, apă carbogazoasă, dioxid de carbon, zaharoză, zahăr caramelizat, dextroză, maltodextrină, șofrănaș, nicotinamidă, concentrat de morcov, extract de ginseng, glucoză, sirop de glucoză fructoză, inositol, seminţe/extract de guarană (conţine cofeină), suc de lime, suc de portocale, suc de lămâie, suc concentrat de pere,  caroteni, tartrat de L-carnitină, clorură de sodiu, D-glucuronolactona taurina, cofeină, vitamine (A, C, E, B3, B5, B6, B12), acid citric, citraţi de sodiu, riboflavine, carbonaţi de sodiu, carbonaţi de magneziu, albastru briliant FCF, citrat trisodic, caramel simplu, acesulfam k, aspartam, ciclamaţi, sucraloză, zaharină, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, acid ascorbic, acid lactic, acid malic, fosfaţi de potasiu, caramel cu sulfit de amoniu, antocianine, gumă xantan, gumă caruba, gumă arabică, acid fosforic, citrat de magneziu, galben de chinolină, beta apo 8 carotenal, acetat izobutirat de zaharoză, esteri glicerici ai răşinilor din lemn, alginat de propilenglicol, pectine şi arome.



8 lucruri pe care nu le ştiai despre băuturile energizante


1.Piața băuturilor energizante în România este de 250 milioane lei!
2. În România se consumă anual 24 milioane litri de băuturi energizante!
3. 10 linguriţe de zahăr se regăsesc într-o băutură energizantă! Această cantitate de zahăr încetineşte evacuarea gastrică şi produce deshidratarea.
4. 250 kcal se găsesc într-o băutură energizantă!
5. 4 tipuri de îndulcitori artificiali (ciclamaţi de sodiu, zaharină, acesulfam K şi aspartam) conţine într-o băutură energizantă!


6. De la 2 la 9 aditivi alimentari într-o băutură energizantă. Jumătate dintre produsele analizate conţin între 5 şi 9 aditivi alimentari!
7. Conţinutul de cofeină dintr-o băutură energizantă echivalează cu cel din 3 ceşti de cafea espresso! O doză de 250 ml conţine în medie aproximativ 80 mg, respectiv de 4 ori mai mult decât o cola la doză şi de 2 ori mai mult decât un espresso.
8. Conţinutul de taurină per doza variază între 50 mg şi 2 grame! Taurina este un aminoacid produs de organismul uman sau animal, care se găseşte în bilă, plămâni şi muşchi. Taurina care se găseşte în băuturile energizante este produsă sintetic şi, teoretic, cantitatea consumată într-un energizant nu ne poate afecta sănătatea. Aminoacidul are rol de neurotransmiţător, dar cu efect mai mult sedativ decât stimulant.

9. Excesul de energizante sau consumul pe termen lung pot duce la obezitate, boli de inimă, ficat şi atac de panică.
10. Sunt absolut interzise copiilor, persoanelor cu diabet zaharat şi hipertensiune arterială.

Foto: Asociaţia Pro Consumatori

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro