Cancerul mamar: Simptome, cauze și tratament
Ratele de supraviețuire ale cancerului mamar sunt în creștere, mulțumită unei conștientizări mai mari, a descoperirii precoce a cazurilor și a progresului tratamentului. Iată ce ar trebui să știi despre cancerul mamar!
Simptomele cancerului mamar
Adesea, cancerul mamar nu are simptome, dar este posibil să observi anumite lucruri pe care ar trebui să i le spui medicului. Fii atentă la:
- un nodul la nivel sânului
- schimbări în ceea ce privește dimensiunea sau forma sânilor
- inflamația la subraț
- schimbări ale mameloanelor sau secreții
Și durerile de sâni pot fi un simptom al cancerului, dar sunt mai rar întâlnite.
Simptome ale cancerului inflamator de sân
Acest tip rar, cu o creștere rapidă, provoacă o denivelare distinctă. Pielea sânilor poate deveni groasă, roșie și arăta ca o coajă de portocală. Zona se poate simți caldă sau delicată și are niște umflături mici care arată ca o erupție cutanată.
Cauzele cancerului la sân
Cel mai evident factor de risc pentru cancerul mamar este sexul feminin. Există și în cazul bărbaților, dar este de aproximativ 100 de ori mai frecvent în cazul femeilor. Alte lucruri care cresc riscul sunt vârsta de peste 55 de ani sau un istoric în familie. Cu toate acestea, până la 80% dintre femeile care au această boală nu au un istoric în familie.
Unele femei sunt expuse unui risc mai mare al cancerului mamar deoarece au suferit modificări sau mutații ale anumitor gene la naștere. Genele cel mai des implicate în cancerul de sân sunt cunoscute ca BRCA1 și BRCA2. Femeile cu mutații la aceste gene au un risc mai mare de a face cancer la sân la un moment dat în viață. Există și alte gene care sunt corelate cu riscul cancerului mamar.
Tratamente pentru cancerul mamar
Operație
Există multe tipuri de intervenții chirurgicale împotriva cancerului de sân, de la eliminarea zonei din jurul nodului, la îndepărtarea întregului sân. Fiecare pacientă discută despre argumentele pro și contra cu medicul său, pentru a decide ce este potrivit în fiecare caz.
Radioterapie
Acest tratament ucide celulele canceroase cu raze mari de energie. Poate fi folosit după intervenția chirurgicală, pentru a elimina celulele canceroase care rămân în apropierea locului tumorii. Poate fi combinat cu chimioterapia pentru a trata cancerul care s-a răspândit în alte părți ale corpului. Efectele secundare pot include oboseală și inflamații sau senzația de arsură în locul în care a fost aplicat tratamentul.
Chimioterapie
Acest tratament utilizează medicamente pentru a ucide celulele canceroase din tot organismul. Acestea sunt adesea date prin perfuzii, dar pot fi luate și pe cale orală sau printr-o injecție. S-ar putea să ai nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a micșora o tomoare mare sau după ce vei scădea riscul de revenire a cancerului. În cazul femeilor cu cancer de sân avansat, chimioterapia poate ajuta la controlul creșterii tumorii. Efectele secundare pot include pierderea părului, greață, oboseală și un risc mai mare de infecții.
Terapie cu hormoni
Aceasta este pentru pacientele cu cancer de sân ER-pozitiv sau PR-pozitiv. Aceste tipuri de cancer cresc mai repede ca răspuns la hormonii estrogen și progesteron. Terapia cu hormoni poate bloca acest efect. Poate fi folosită după o intervenție chirurgicală, pentru a ajuta la prevenirea revenirii cancerului. Medicii le-o recomandă uneori femeilor cu factori de risc ridicat, pentru a reduce riscul de a face cancer la sân.
Tratamente specifice
Aceste medicamente noi identifică anumite lucruri din interiorul celulelor canceroase. De exemplu, femeile cu cancer la sân HER2-pozitiv au prea mult dintr-o proteină HER2. Terapiile specifice pot opri această proteină să crească celule canceroase. Medicamentele acestea sunt adesea folosite împreună cu tratamentul de chimioterapie, deoarece au efecte secundare mai ușoare.