9 tratamente naturale pentru gura uscată
Sănătate · Medicina preventiva / 21.11.2018

Știai că digestia începe din cavitatea bucală și că fără o producție optimă de salivă organismul va prelucra hrana mult mai lent? Află care sunt remediile naturale pentru gura uscată.

Saliva conține enzime digestive care facilitează digestia prin prelucrarea grăsimilor. O producție suficientă de salivă menține hidratarea otimă a gurii și facilitează mestecarea și înghițirea hranei. Gura uscată favorizează iritațiile, respirația urât mirositoare, gingivita, cariile dentare și problemele digestive. 
Xerostomia sau sindromul de gură uscată este o afecțiune care trebuie tratată cu maximă atenție pentru a se determina cauza. De multe ori această afecțiune este o consecință a înaintării în vârstă, a unor tratamente sau a chimioterapiei. Tratamentul recomandat va depinde de cauza principală. De exemplu se poate schimba doza de medicamente sau se poate încerca o alternativă. Dacă persoana în cauză suferă de diabet reducerea fluctuațiilor glicemiei ar putea diminua și xerostomia. De asemenea, există și variante naturale pentru a trata această afecțiune.

 
Iată ce remedii naturale poți încerca pentru a trata gura uscată:

 
1. Hidratarea optimă

Consumă cel puțin 10 pahare de apă de-a lungul zilei pentru a preveni uscarea gurii, iar noaptea ține o sticlă de apă pe noptieră și bea de fiecare dată când te trezești.

 
2. Bea apă în timpul meselor

Pentru a facilita mestecarea și înghițirea alimentelor bea băuturi naturale, fără alcool, în timpul meselor. Nu lua bucăți mari și bea câte puțină apă sau suc de fructe pentru a evita dificultățile.

 
3. Hidratează mâncarea folosind supa

Nu consuma alimente foarte uscate precum biscuiții care vor elimina până și hidratarea redusă care există la nivelul cavității bucale. Folosește supa de legume pentru a savura alimentele mai greu de mestecat sau înghițit. Ocolește chips-urile sau alte mâncăruri procesate pentru că nu vei face decât să înrăutățești siptomele dacă le consumi des.

 
4. Respiră pe nas, nu pe gură

Una dintre cele mai frecvente cauze ale sindromului de gură uscată este respirația pe gură. Atunci când faci exerciții fizice limitează respirația pe gură și bea apă cât mai des. Dacă sforăi este esențial să mergi la un consult de specialitate pentru a ți se indica un remediu util.

 
5. Încearcă un umidificator

Poți avea un umidificator pentru a îmbunătăți calitatea aerului din casă. Mai ales în sezonul rece, aerul poate deveni foarte uscat, exacerbând simptomele xerostomiei. 

 
6. Folosește uleiul de cocos pentru îngrijirea buzelor

Buzele uscate și crăpate sunt foarte des asociate cu xerostomia. Aplică puțin ulei de cocos de 5-6 ori pe zi, precum și înainte de culcare pentru a vindeca buzele și a putea zâmbi fără griji.

 
7. Clătește-ți gura cu ulei

Clătirea gurii cu ulei în fiecare dimineață va reduce rapid simptomele deranjante ale gurii uscate, mai ales respirația urât mirositoare, acumularea tartrului dentar și cariile. De fiecare dată când te clătești cu ulei nu uita să scuipi uleiul după 20-30 de minute, în caz contrar ai putea reintroduce toxinele în corp. Poți alege uleiul de cocos, uleiul extravirgin de măsline sau uleiul de susan. 

 
8. Alege alimente care stimulează producția de salivă

Mănâncă mere sau felii de castravete de fiecare dată când simți că ai gura uscată. Conținutul ridicat de apă al feliilor aromate, precum și fibrele din fructele și legumele care trebuie să fie mestecate bine precum morcovii și strugurii vor stimula producția de salivă. De asemenea, piperul cayenne, ghimbirul, andivelele și schinduful cresc producția de salivă și sunt benefice în cadrul dietei pentru ameliorarea xerostomiei.

 
9. Menține o igienă orală riguroasă

Periază-ți dinții de două ori pe zi, folosește ața dentară și apa de gură. Potrivit studiilor de specialitate periajul riguros al dinților este foarte important mai ales dacă gura uscată este cauzată de anumite medicamente deoarece poate provoca pneumonie în rândul persoanelor de vârsta a treia. Alege numai ape de gură care nu conțin alcool pentru a evita uscarea excesivă. Poți prepara și o variantă naturală acasă folosind uleiul de mentă sau pe cel de arbore de ceai, diluate în apă. Vei înlătura rapid bacteriile și halena.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro