Cum îți afectează smartphone-ul corpul și mintea
Sănătate · Medicina preventiva / 04.10.2018

Ne bazăm foarte mult pe smartphone-ul pe care îl avem în buzunar sau în geantă. De aceea, acest dispozitiv îți poate afecta corpul și mintea. Vrei să știi care sunt modalitățile prin care face acest lucru? Iată despre ce este vorba!

Moduri în care smartphone-ul îți afectează corpul și mintea


1. Îți strică somnul


Dacă butonezi smartphone-ul înainte de culcare, somnul tău poate fi perturbat. Lumina albastră pe care dispozitivul tău o emite îți stimulează atenția în timpul zilei, dar această lumină poate inhiba producerea de melatonină în timpul nopții, lucru care te împiedică să adormi. Pentru a evita acest lucru, încearcă să nu utilizezi telefonul cel puțin 30 de minute înainte să închizi ochii și să dormi.

2. Te împiedică să te concentrezi


Atunci când ești treaz, o simplă vibrație care semnalizează o nouă notificare pe telefonul tău îți poate slăbi capacitatea de a te concentra la o sarcină, după cum au descoperit cercetătorii de la Universitatea de Stat din Florida. Poți pune telefonul pe modul silențios pentru a elimina distragerea atenției. 

3. Este murdar


Cele mai multe telefoane sunt pline de germeni. De zece ori mai mulți decât se regăsesc pe cele mai multe toalete, conform microbiologilor. De aceea este recomandat să ștergi zilnic telefonul cu un șervețel antibacterian sau cu o cârpă din microfibră.

4. Îți slăbește puterea memoriei


Atunci când faci o poză cu smartphone-ul, memoria ta poate avea de suferit. În cadrul unui test făcut după o vizită la un muzeu de artă, elevii au fost supuși unui risc mai mare de a nu-și aduce aminte obiectele cărora le-au făcut fotografii. Psihologii spun că în momentul în care apeși pe butonul camerei din telefon este ca și cum ți-ai externaliza memoria. 

5. Te dor diferite părți ale corpului


Americanii petrec mai mult de cinci ore pe zi pe smartphone-ul lor, dând like-uri și așa mai departe. Și ajung să îi doară diferite părți ale corpului. Durerea cotului cauzată de selfie este o vătămare ciudată cauzată de menținerea cotului la un unghi incomod, iar 85.000 de oameni caută pe Google de ce le amorțește degetul și alte construcții asemănătoare.

6. Hărțile sunt mai bune decât un GPS


Navigarea prin consultarea unei hărți și încercarea de a-ți aminti poate fi mai bună pentru creierul tău decât urmărirea pasivă a instrucțiunilor pas cu pas de pe GPS. Cercetătorii au descoperit că adulții în vârstă care au ales abordarea mai activă au avut o activitate crescută la nivelul hipocampusului, o parte a creierului importantă pentru memorie.

Cu ce te poate ajuta smartphone-ul?


1. Te poate salva în situații grave


În sfârșit, niște vești bune. Telefonul tău te poate ajuta în situații dificile. Un studiu publicat în Journal of Emergency Medicine, care a analizat telefoanele de urgență date de-a lungul unei perioade de 11 ani, a scos în evidență că au fost salvate 137 de vieți la 100.000 de pacienți, atunci când oamenii au sunat la 112 de pe un smartphone.

2. Te poate ajuta să urmezi o dietă


Cu alte cuvinte, telefonul te poate ajuta să fii mai sănătos. Într-un studiu realizat cu ajutorul voluntarilor supraponderali, cei care au folosit o aplicație pe smartphone pentru a înregistra consumul de alimente au avut mai multe șanse să își mențină dieta decât cei care au scris pe foaie și au pierdut aproape de două ori mai multe kilograme.

3. Riscul de cancer este scăzut


Expunerea la radiații, considerată mult timp un risc pentru utilizatori, nu reprezintă o preocupare semnificativă. Telefoanele inteligente emit radiații, dar cele mai multe dovezi științifice nu au corelat utilizarea unui telefon mobil cu vreun caz de cancer.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro