Dr. Oz: Potasiul, mineralul care-ţi fereşte creierul de boli grave
Sănătate · Medicina preventiva / 12.10.2012

Potasiul este esenţial pentru sănătatea inimii şi a creierului. Află de la celebrul Dr. Oz la ce te ajută potasiul şi care sunt cele mai bune alimente pe care trebuie să le introduci în dieta ta!

Potasiul este esenţial pentru sănătatea inimii şi a creierului. Află de la celebrul Dr. Oz la ce te ajută potasiul şi care sunt cele mai bune alimente pe care trebuie să le introduci în dieta ta!

 

Atât creierul, cât şi inima au nevoie de o doză zilnică de potasiu, care ajută aceste organe să funcţioneze normal. Pentru ca organismul tău să nu sufere de un deficit de potasiu, Dr. Oz recomand câteva alimente bogate în acest mineral şi care nu trebuie să lipsească din meniul tău.




De ce ai nevoie de potasiu?

Potrivit specialistului, potasiul este un mineral esenţial pentru dezvoltarea corpului. Avem nevoie de o doză optimă de potasiu, deoarece:

  • stimulează metabolismul glucidelor
  • favorizează secreţia insulinei
  • ajută la sinteza proteinelor
  • reglează aciditatea din corp
  • previne apariţia cancerului
  • stimulează detoxifierea corpului
  • reglează tensiunea arterială
  • îmbunătăţeşte funcţiile cerebrale
  • menţine inima sănătoasă.



Cât potasiu trebuie să iei?

Dr. Oz recomandă o doză zilnică de 4700 miligrame, atât din suplimente alimentare, cât şi din surse naturale. Specialiştii avertizează că potasiul este asimilat mai bine în prezenţa magneziului, de aceea este bine să le iei combinate aceste două minerale. De asemenea, Dr. Oz susţine că persoanele care suferă de diabet sau boli renale, precum şi cei care iau frecvent diuretice şi laxative sunt mai expuşi riscului de a avea o deficienţă de potasiu.




Cum îţi dai seama că ai lipsă de potasiu?

Principalele simptome care anunţă o carenţă de magneziu sunt:

  • oboseala persistentă
  • slăbiciune musculară
  • reţineri de apă în ţesuturi
  • sete continuă
  • constipaţie
  • hipotensiune arterială
  • dereglări ale funcţiei renale.



În ce alimente găseşti potasiul?

Ca să fii sigură că ai un aport constant de potasiu, Dr. Oz îţi recomandă să mănânci:

  • citrice (portocale, grepfrut). O cană cu suc de portocale conţine 500 miligrame de potasiu;
  • peşte, în special halibut, ton, plătică care aduc 400 miligrame de potasiu pe porţie
  • sfeclă roşie - o cană cu bucăţi de sfeclă asigură aproximativ 15% din necesarul zilnic de potasiu
  • roşii
  • suc de prune
  • boabe de fasole albă - 1 cană cu boabe conţine 1000 miligrame de potasiu
  • cartofi copţi - o porţie conţien până la 900 miligrame de potasiu.

 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro