Stresul poate produce pierderi de memorie și micșorarea creierului
Sănătate · Medicina preventiva / 15.11.2018

Dacă ai o viață stresantă, ai putea avea pierderi de memorie și o contracție a creierului înainte de a împlini vârsta de 50 de ani, potrivit unui nou studiu publicat în revista Neurology. Iată care este legătura ce există între stresul din viața ta și pierderile de memorie!

Cum poate provoca stresul pierderi de memorie și micșorarea creierului?


Nivelul mai ridicat al cortizolului, un hormon al stresului, se pare că prezice funcția creierului, dimensiunea creierului și performanța în cazul testelor cognitive. Au fost observate pierderi de memorie și o contracție a creierului la persoanele relativ tinere, cu mult timp înainte ca alte simptome să fie observate. Nu este niciodată prea devreme să fii atent la reducerea stresului.

Cortizolul este unul dintre hormonii stresului din organism, cel mai bine cunoscut pentru rolul său în instinctul nostru de luptă sau fugă. Când suntem stresați și în alertă, glandele suprarenale produc mai mult cortizol. Apoi, cortizolul închide diferite funcții ale corpului, care pot sta în calea supraviețuirii. Odată ce criza a trecut, nivelul de cortizol ar trebui să scadă, iar sistemul corpului să revină la normal. Dar dacă butonul de alarmă rămâne apăsat, corpul poate continua să funcționeze defectuos, ceea ce duce la anxietate, depresie, boli de inimă, dureri de cap, creștere în greutate, tulburări de somn și, desigur, probleme cu memoria și concentrarea.

Creierul este deosebit de vulnerabil din cauza tuturor nutrienților necesari pentru a funcționa optim. Creierul este un organ flămând. Are nevoie de o cantitate excesivă de substanțe nutritive și de oxigen pentru a menține starea de sănătate și funcționarea corectă. Când organismul are nevoie de aceste resurse pentru a face față stresului, rămân mai puține pentru creier.

Cum este conectat un nivel ridicat al stresului cu pierderile de memorie?


Studiile anterioare au descoperit o legătură între nivelul cortizolului și riscul de a dezvolta demență, dar accentul a fost pus în special pe vârstnici și pe zona de memorie a creierului, numită hipocamp. Printre punctele forte ale noului studiu este faptul că a analizat un grup de bărbați și femei cu vârsta medie de 48 de ani și au fost făcute scanări cerebrale ale întregului creier, nu doar ale hipocampului.

Cercetătorii au ales mai mult de 2.000 de persoane fără simptome ale demenței și le-au dat diferite examene psihologice, pentru a le măsura abilitățile de gândire. La aproximativ 8 ani după testarea inițială, grupul a fost reevaluat. S-a măsurat cortizolul seric din sânge înainte de micul dejun. Apoi s-au făcut scanările creierului și s-a repetat și seria de teste de memorie și cognitive. După ajustarea datelor pentru a lua în considerare vârsta, sexul, masa corporală și fumatul, studiul a constatat că persoanele cu cele mai ridicate niveluri de cortizol au avut cele mai mari pierderi de memorie. Dacă ai nivelul cortizolului mai mare, probabil că ești stresat și este posibil să ai mai multe dificultăți în îndeplinirea sarcinilor cognitive. 

Stresul afectează și structura creierului


Ceea ce a fost surprinzător a fost că au fost descoperite efecte ale cortizolului asupra structurii creierului. Mai exact, nivelul ridicat de cortizol a fost asociat cu mai multe leziuni ale părților creierului care transferă informații în creier și între cele două emisfere ale creierului. În plus, creierul persoanelor cu un nivel mai ridicat de cortizol a avut cele două emisfere ale creierului responsabile pentru gânduri, emoții, vorbire și funcții musculare mai mici. Volumul total al creierului cerebral în cazul persoanelor cu nivelul ridicat de cortizol a fost de 88,5 din volumul total al creierului, comparativ cu 88,7 la persoanele cu un nivel normal al cortizolului. Oamenii de știință au fost surprinși că au observat o schimbare atât de mare în structura creierului. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro