Care sunt analizele necesare inaintea sarcinii?

Sarcina / De Roxana Sucu, medic doctorand obstetrica - ginecologie, 02.02.2009

Aparitia unui copil este un pas important in viata oricarei femei, iar momentul stabilit este gandit si planificat in detaliu cu mult timp inainte. Metodele contraceptive, precum si legalizarea avortului...

Aparitia unui copil este un pas important in viata oricarei femei, iar momentul stabilit este gandit si planificat in detaliu cu mult timp inainte. Metodele contraceptive, precum si legalizarea avortului, ne permit sa evitam sarcinile nedorite si ne dau posibilitatea alegerii momentului optim pentru a deveni mame.

Din acest motiv, majoritatea sarcinilor duse la termen apar in jurul varstei de 30 de ani. Constientizarea importantei acestei stari, le determina pe viitoarele mame sa se informeze din timp pentru a se investiga si a depista diferite afectiuni patologice care fie se pot agrava in timpul sarcinii, fie pot influienta evolutia normala a dezvoltarii fatului. Vom prezenta in acest articol protocolul de investigare in presarcina.


Hemoleucograma


Prin aceasta investigatie se obtin urmatorii parametri, cu valorile normale:       

hemoglobina (HGB): 12-16 g/dlhematocrit (HCT): 37-47%numar de eritrocite (RBC): 4,2-5,4 x 10 6/ ?Lindicii eritrocitari: care furnizeaza informatii asupra dimensiunilor, greutatii si concentratiei hemoglobinei in hematiileucocite totale (WBC): 5000-10000/mm?, alaturi de formula leucocitaranumarul de trombocite (PLT): 150-400.000/mm? .
Cu aceasta ocazie se pot descoperi niveluri scazute ale hemoglobinei si/sau hematocritului care se coreleaza cu prezenta anemiei. Foarte important este a stabili tipul anemiei si originea acesteia; tratamentul - odata ce cauza a fost descoperita, este in general usor de realizat si cu rezultate bune care se observa relativ repede.


Numarul crescut de leucocite se coreleaza frecvent cu prezenta infectiilor si a starilor inflamatorii. Este indicat sa fie tratate inainte de sarcina, mai ales ca infectiile pot induce numeroase complicatii in timpul sarcinii.

Trombocitele au rol important in coagulare, scaderea numarului acestora evidentiaza tendinta la sangerare, iar cresterea lor se asociaza cu starile de hipercoagulabilitate (tromboze vasculare).

Grup sanguin si Rh


Determinarea grupului sanguin si Rh este importanta pentru depistarea incompatibilitatilor de tip ABO (sunt foarte rare si rar produc izoimunizare) si Rh. In caz de incompatibilitate de tip Rh - atunci cand mama are Rh negativ si tatal are Rh pozitiv, pot apare complicatii care pot conduce la pierderea sarcinii. Complicatiile pot surveni in cazul in care femeia se afla la a doua sarcina, a avut sarcini anterioare extrauterine sau a suferit avorturi provocate in antecedente. Pentru a le evita este necesara supravegherea izoimunizarii fata de factorul Rh prin testarea anticorpilor anti-Rh.


Glicemie (valorile normale: 70-115mg/dl


Determinarea nivelului glucozei in sange este investigatia prin care se diagnostigheaza diabetul zaharat. Frecvent se depisteaza niveluri normale ale glicemiei, atragem insa atentia asupra valorilor aflate la limita superioara a normalului - ele semnifica scaderea tolerantei la glucoza (este o stare prediabetica ce se poate agrava in timpul sarcinii). De aceea se impune recomandarea unui regim alimentar si monitorizare atenta a valorilor glicemiei pe parcursul sarcinii.

  • Ana, luni, 12.03.2012 16:05
    Dr bun

    Rodica, Dr Simionescu Anca este un medic foarte bun, pedant si profesionist. Eu am asteptat sarcina mai bine de doi ani si am ramas fara tratament, numai ca alti doctori ma indopau cu antibiotice desi nu era nevoie. Acum am un baietel superb. O gasesti fie la Filantropia fie la cabinetul ei. Mai multe informatii pe www.ancasimionescu.ro

  • rodica draghici, marţi, 08.11.2011 09:54
    buna ziua

    cine ma poate ajuta si pe mn cu 1 sfat as dori sa fac 1 copil cu sotul meu ne chinuim de 12 ani si nu am ramas gravida vreau 1 dr bun in bucuresti si ce analize trebuie sa fac

  • boldeanu, miercuri, 24.03.2010 13:19
    ma ingrijoreaza ca imi poate avecta sarcina

    acum 2 ani am avut sifilis m-am tratat si anul asta mi-am repetat analizele si rezultatul a fost iarasi pozitiv...iar acum sunt insarcinata si vreau sa stiu dak imi poate avecta sarcina...vreau o parere a medicului ,dak e posibil..va multumesc

  • andreea t, vineri, 20.02.2009 00:28
    sarcina si pitiriazis versicolor

    De ceva vreme incerc sa scap de ciuperca asta inestetica. Daca raman insarcinata e vreo problema? Se acutizeaza?

  • Cristina Grigore, sâmbătă, 14.02.2009 23:17
    psoriazis

    Multumesc Lolitaa.Imi doresc foarte mult inca un copil,dar mi-e teama.Eu nu am o forma grava,dar nu as vrea sa regret mai tarziu si sa sufere copilul.Inca nu stiu ce o sa fac.Daca mai ai alte informatii,le astept nerabdatoare.Multumesc inca o data.

  • Lolitaa, luni, 09.02.2009 22:46
    pt Cristina Grigore

    Psoriazisul nu se transmite genetic, dar copilul poate mosteni "terenul" genetic, fiind predispus sa faca boala.

  • cali, luni, 09.02.2009 11:36
    teste pentru partener

    As dori sa stiu ce teste trebuie sa faca sotul meu inainte de conceptie, pentru a evita eventuale infectari de la partener in timpul sarcinii.

  • Cristina Grigore, marţi, 03.02.2009 12:22
    psoriazis

    Acum ceva vreme m-am pricopsit cu psoriazis.Nu e o forma foarte grava,am o fetita de 6 ani,dar ne mai dorim un copil.Stiti cumva daca se transmite prin sarcina,genetic?Multumesc anticipat.

  • daniela, marţi, 03.02.2009 11:35
    RH -negativ

    am RH negativ si sotul pozitiv,am un copil dar ni l dorim pe al doi lea ce trebuie sa fac inainte de a ramane insarcinata.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro