Lipsa somnului ar putea afecta colesterolul „bun”
Un nou studiu explică de ce odihna insuficientă crește riscul de boli cardiace. Cercetătorii au demonstrat că lipsa somnului poate avea un impact negativ asupra nivelului de colesterol.
Studiul publicat recent în Finlanda a stabilit că un interval prea redus de somn poate modifica genele care echilibrează nivelul de colesterol din organism. Astfel, persoanele care se trezesc des în timpul nopții sau suferă de insomnie ar putea avea un nivel mai redus al colesterolului „bun” de tip HDL, față de cele care dorm intervalul recomandat de 7-8 ore.
Colesterolul de tip HDL asigură eliminarea particulelor de colesterol „rău” de tip LDL de la nivelul arterelor. Colesterolul „rău” exacerbează riscul de ateroscleroză, care reprezintă acumularea grăsimilor pe pereții arterelor și periclitează sănătatea inimii, favorizând atacul de cord și accidentul vascular cerebral. În aceste condiții contează foarte mult să ai un nivel normal al colesterolului HDL pentru a te asigura că funcțiile inimii sunt realizate în mod optim.
Echipa de cercetători a ajuns la concluziile menționate prin realizarea unei analize epidemiologice minuțioase. În cadrul acestui experiment au fost studiați 21 de participanți, care au dormit în condiții de laborator timp de 5 nopți. Durata somnului pentru 14 dintre participanți a fost restricționată la 4 ore, iar ceilalți au dormit intervalul ideal de 7-8 ore.
Lipsa somnului a redus activitatea genelor care reglează colesterolul
În timpul celor 5 zile s-au recoltat analize de la toți participanții, iar oamenii de știință au analizat nivelul de colesterol și modul în care acționau genele pentru a-l echilibra. Când au fost comparați cu participanții care dormiseră suficient, cei care nu se odihniseră decât 4 ore pe noapte au prezentat o activitate mult mai redusă a genelor care codifică nivelul colesterolului.
În continuare au fost studiați 2.739 de participanți, care au completat chestionare în care era necesar să specifice cât de mult dormeau în fiecare noapte. Cei care au declarat că dorm foarte puțin au fost incluși în categoria principală de studiu pentru a se determina efectele asupra colesterolului. De asemenea, s-a realizat și un control al duratelor menționate, comparându-se durata considerată suficientă de participanți pentru a se simți odihniți și nevoile reale ale organismului.
Un nivel mai redus de colesterol HDL în rândul persoanelor care dorm foarte puțin
În momentul în care s-au analizat mostrele prelevate de la toți participanții s-a constatat din nou că genele care codifică nivelul colesterolului au o activitate diminuată în cazul persoanelor care dorm prea puțin.
În plus, participanții care aveau probleme cu lipsa somnului prezentau și un nivel redus al particulelor care constituie colesterolul HDL. Echipa de cercetători consideră că atât analiza celor 5 nopți de somn în condiții de laborator, cât și studiul de amploare la nivel epidemiologic arată că odihna insuficientă, chiar și într-un interval redus de timp, poate avea un impact negativ pronunțat asupra organismului. Acest lucru ar putea explica de ce persoanele care suferă de insomnie sau de alte afecțiuni legate de somn sunt diagnosticate mult mai des cu boli cardiace.
„Studiul nostru a arătat că o singură săptâmână de somn insuficient modifică în sens negativ răspunsul din partea sistemului imunitar și funcționarea metabolismului. Următorul nostru obiectiv este să determinăm cât de mică trebuie să fie diferența dintre nivelul de somn normal și odihna insuficientă pentru a se putea observa aceste schimbări”, a spus dr. Vilma Aho, autorul studiului, somnolog de la Universitatea din Helsinki.