Ce se întâmplă în corp după ce mănânci ciocolată?
Îţi saltă inima de bucurie când auzi că ciocolata e sănătoasă în cantităţi moderate şi când are multă cacao. Dar nu eşti curioasă ce se întâmplă în corpul tău după ce mănânci ciocolată?
La orice este uşor să renunţi pe lumea asta când vine vorba despre mâncare, mai puţin la ciocolată, care este considerată un desert pe placul tuturor. Deşi unele persoane nu o îndrăgesc chiar atât de mult, da mai există şi astfel de oameni, totuşi au fost demonstrate de nenumărate ori beneficiile sale pentru sănătate şi dacă se consumă cu măsură ea este un ingredient nutritiv. Bineînţeles, cu studiile specifică mereu că este vorba în special despre ciocolata cu peste 70% cacao şi numai atunci când este consumată în cantităţi moderate.O ciocolată neagră, cu un conţinut de peste 70% cacao va avea şi mai puţine ingrediente, în general unt de cacao, pudră de cacao, lecitină de soia, zahăr nerafinat şi extract de vanilie. În schimb, dacă te vei uita pe eticheta unui sortiment de ciocolată cu lapte/arome/albă vei constata că zahărul este primul ingredient şi lista va conţine mai mulţi aditivi necunoscuţi.
Prin urmare, este important să alegi de fiecare dată ciocolata cu peste 70% cacao şi un consum moderat înseamnă 2-3 pătrăţele dintr-o ciocolată.
Iată câteva dintre beneficiile ciocolatei negre prezentate de BrightSide şi descoperă ce se întâmplă în corp după ce mănânci ciocolată neagră:
În primele 10 minute
- Îmbunătăţeşte starea de spirit şi ne energizează, datorită unui ingredient numit triptofan care ajută la producţia serotoninei.
- Favorizează o oxigenare mai bună a creierului şi dilată vasele sanguine, efect benefic care te ajută să te concentrezi mai uşor la muncă.
- Scade hipertensiunea arterială, datorită proprietăţilor sale vasodilatatoare.
- Protejează dantura, deoarece untul de cacao înveleşte dinţii cu un film protector şi împierdică dezvoltarea bacteriilor dăunătoare.
După 30 de minute
- Împiedică tusea, datorită unei substanţe numite teobromină şi care s-a dovedit a fi mai eficientă decât codeina.
- Protejează pielea de efectul nociv al radiaţiilor solare, datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi.
- Aduce o mulţime de nutrienţi, precuum calciu, magneziu, fier, potasiu, sodiu, vitaminele E, B1, B2.
După câteva zile de consum moderat
- Previne diabetul, deoarece flavonoidele din ciocolata neagră măresc nivelul oxidului de azot în sânge.
- Reduce stresul, datorită compuşilor din cacao.
- Reduce pofta de dulce, fiind un înlocuitor perfect pentru dulciurile rafinate şi nesănătoase.
După un consum regulat, dar moderat de ciocolată neagră
- Protejează inima, reducând riscul de apariţia a unor boli grave.
- Curăţă vasele sanguine.
- Ajută la concentrare, datorită flavonoizilor şi a magneziului din cacao care au un efect benefic asupra memoriei. De aceea, ciocolata neagră este benefică persoanelor peste 70 de ani, dacă este consumată în cantităţi mici şi cu regularitate.
- Încetineşte îmbătrânirea corpului, deoarece antioxidanţii neutralizează efectele negative ale radicalilor liberi.
- Copiii mamelor care au consumat în timpul sarcinii ciocolată neagră cu moderaţie vor fi mai zâmbitori şi deschişi, arată un studiu recent.