Cum sa-ti evidentiezi ideile marete

Sfaturi / De traducere de Gabriela Ceciul, 25.04.2005

Ti s-a intamplat vreodata sa-ti strabata mintea o idee mareata? Una dintre acelea care nu te lasa sa dormi toata noaptea? Care te face sa fii prima la birou (oricum nu ai dormit deloc)...

Ti s-a intamplat vreodata sa-ti strabata mintea o idee mareata? Una dintre acelea care nu te lasa sa dormi toata noaptea? Care te face sa fii prima la birou (oricum nu ai dormit deloc) si sa-ti astepti seful cu sufletul la gura pentru a-i dezvalui ideea geniala care nu-ti mai da pace? Si, cand in sfarsit acesta a aparut, ai avut acea senzatie ca totul a intrat intr-o gaura neagra? In doar 30 de secunde, ai reusit sa aduni un numar impresionant de motive pentru care planul nu va functiona si toata aceasta lista interminabila a ars deja intreaga energie din birou.


Daca ti s-a intamplat doar o singura data, nu-i nici o problema. A doua oara, este posibil. Dar ce se intampla cand seful tau iti spune "nu" la toate ideile sclipitoare din ultima vreme? Nu trebuie sa disperi. De fapt, exista cateva strategii excelente pentru a stabili care este problema. Iata cateva sfaturi formulate de cateva persoane care au trecut prin astfel de momente si cativa consultanti in cariera:

Fii compania!

Orice candidat proaspat absolvent al unei facultati de specialitate, atunci cand va aplica pentru un anumit post din cadrul unei companii, va face totul pentru a afla cat mai multe informatii despre firma respectiva pentru a face o buna impresie asupra angajatorilor care ii vor decide soarta. Ce se schimba in privinta ta?


Intoarce-te la elementele de baza si afla tot ceea ce este posibil de aflat despre compania la care lucrezi. Analizand cu mare atentie toate detaliile, vei avea mari sanse sa descoperi intuitiv lucrurile de care are nevoie compania si felul in care iti poti face cunoscute ideile.

Iata de unde iti poti incepe cercetarile: chiar de la site-ul companiei si de la orice alt material publicitar prin care compania isi promoveaza produsele sau serviciile. Seful tau nu va avea cum sa-ti respinga ideea daca aceasta contine cel putin una dintre valorile pe care compania si-a construit bazele.


Cunoaste-ti seful

Incearca sa afli cat mai multe lucruri despre cei care sunt in masura sa ia decizii importante, despre cei carora incerci sa le vinzi ideile tale si despre felul in care acestia proceseaza informatiile.

Este foarte important sa cunosti personalitatile acestor persoane si felul in care fiecare dintre acestia analizeaza informatiile. Daca exista, de exemplu, trei persoane care vor decide asupra ideii tale, atunci va trebui sa faci cate o prezentare pentru fiecare in parte, trei abordari diferite, construite pe personalitatea fiecarui factor de decizie; bineinteles, tinand seama si accentuand la fiecare prezentare valorile de care stii ca este ghidata persoana respectiva.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro