Nu este destul să speli merele doar cu apă!
Din cauza pesticidelor cu care sunt tratate, merele trebuie să fie spălate foarte bine înainte de a fi consumate. Care este cea mai eficientă metodă?
Un măr în fiecare zi ține doctorul departe, asta desigur dacă l-ai spălat așa cum trebuie, înainte de a-l mânca. Potrivit specialiștilor, se pare că nu este suficient să speli merele doar cu apă așa cum probabil că procedam cu toții până acum. Prin urmare, ei au testat trei metode de spălare pentru a vedea care este cea mai eficientă metodă și care curăță cel mai bine coaja merelor.
Un nou studiu, realizat la Universitatea din Massachusett, susține că nu este suficient să spălăm merele doar sub un jet de apă, pentru că astfel nu sunt înlăturate insecticidele cu care sunt stropite merele, iar aceste insecticide pot avea un efect nociv asupra sănătății noastre. Deși sunt spălate și curățate timp de două minute înainte de a fi trimise spre vânzare, insecticidele rămân în continuare pe coaja merelor.
Pentru a încerca reducerea cantității de pesticide cu care sunt stropite de obicei merele și pentru a le face astfel mai sănătoase, echipa de cercetători condusă de dr. Lili He a pus la punct următorul experiment: au folosit două pesticide pentru a stropi mere din soiul Gala și apoi au testat trei metode diferite de spălare a acestora, timp de două și, respectiv, opt minute: apă de la robinet, o soluție de spălare și curățare a fructelor, folosită în industria prelucrării fructelor din Statele Unite ale Americii și o soluție de apă cu concentrație de 1% de bicarbonat de sodiu. Potrivit rezultatelor obținute, cea mai eficientă metodă de înlăturare a pesticidelor a fost soluția cu bicarbonat de sodiu. Pe locul al doilea s-a situat spălarea cu apă de la robinet.
„Ceea ce ne-a surprins a fost durata timpului de spălare pentru a înlătura pesticidele”, a declarat He. Deși spălarea cu soluția de bicarbonat de sodiu a fost cea mai eficientă, a fost nevoie de 12-15 minute pentru a înlătura complet pesticidele. Și, indiferent de metoda de spălare, este foarte posibil ca o cantitate mică de pesticid să treacă de coaja fructului și să intre în pulpa acestuia.