Cam in aceeasi perioada au aparut si primele show-uri canine, pe post de distractie pentru cei avuti. Astfel a luat nastere rasa pe care o cunoastem astazi sub denumirea de King Charles Spaniel. Tipul initial de Toy Spaniel se afla in mare pericol, astfel incat, pe la inceputul secolului al XX-lea, putine exemplare mai pastrau caracteristicile tipului vechi de Toy Spaniel.

Pentru a salva rasa a fost nevoie de interventia lui Roswell Eldridge, care a incercat, cu mari eforturi, sa refaca populatia de exemplare ce semanau cu reprezentarile rasei din vechile picturi ale maestrilor englezi. El a reusit sa uimeasca intreaga suflare chinologica a vremii, oferind, in cadrul unei expozitii, un premiu de 125 de dolari pentru cel mai bun mascul si cea mai buna femela ce ar fi semanat cu vechiul tip "Blenheim". Roswell Eldridge a murit insa fara a fi intalnit cainele ideal!


Totusi visul sau a insufletit multi crescatori si, astfel, samanta sadita de el a dat ulterior roade. In anul 1928 a luat fiinta primul club al Cavalierului si a fost elaborat primul standard al rasei, dupa exemplarul ce purta numele de Ann's Son. Kennel Clubul Englez a recunoscut acest "nou" tip de King Charles Spaniel sub denumirea de Cavalier. Acest nume a fost adoptat ca omagiu adus grupului politic care a reinstaurat monarhia engleza dupa moartea lui Oliver Cromwell.

Cel de-al doilea Razboi Mondial a adus prejudicii serioase cresterii cainilor de rasa, intreaga populatie de Cavalieri fiind reformata din doar sase exemplare. In toti anii ce au urmat, numarul si calitatea acesteia a crescut constant, cu atat mai mult cu cat, din 1945, Cavalier King Charles Spaniel a dobandit statutul de rasa distincta.


Cavalier King Charles Spaniel - King Charles Spaniel, asemanari si deosebiri

Avand in vedere originea comuna, este extrem de util sa subliniem asemanarile si deosebirile dintre aceste doua rase. Diferentele cele mai importante rezida in structura capului, talie si greutate.

Capul Cavalierului are craniul plat, urechile prinse sus si botul lung, iar cel al King Charles-ului are craniul rotund (in dom), botul scurt si urechile prinse jos.

Cavalierul poate avea intre 6 si 8 kg, iar King Charles-ul intre 4 si 5,5 kg.


Culorile admise sunt aceleasi, doar ca poarta denumiri diferite. Acestea sunt: Blenheim (rosu cu alb), denumire valabila in cazul ambelor rase; negru cu puncte de foc si alb - cunoscuta ca varietatea tricolor la Cavalier si Prince Charles, in cazul King Charles-ului; rosu - denumita ruby, in cazul ambelor rase; si, in sfarsit, black and tan (negru cu puncte de foc), cunoscuta sub numele de King Charles, in cazul King Charles Spanielului.

In prezent, rasa cunoaste o mare popularitate in intreaga lume si pare sa cucereasca, incet-incet, o pozitie privilegiata si in centrul si estul Europei. In tara noastra, un singur crescator detine exemplare din varietatea Blenheim, dar nu trebuie sa uitam ca primele exemplare au existat in Targu Mures, in epoca postbelica, fiind importate din Germania. Speram ca cele citite mai sus sa starneasca apetitul iubitorilor de caini de rasa din Romania pentru acest minunat caine de companie si le sugeram sa ia legatura cu asociatiile chinologice teritoriale pentru a fi sprijiniti in achizitionarea unor exemplare de Cavalier.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro