De ce le este greu adolescenților să se trezească devreme?
Casă şi familie · Copii / 28.02.2018

Peste tot în lume, părinții adolescenților sunt de părere că trezitul greoi de dimineață al copiilor lor se datorează statului până târziu seara.

Deși este adevărat că mulți adolescenți au obiceiuri proaste de culcare, cercetătorii au demonstrat că această problemă globală are o cauză biologică. Iată de ce le este greu adolescenților să se trezească devreme!

Motivul biologic pentru care adolescenților le este greu să se trezească devreme

În 2004, cercetătorii de la Universitatea din München au demonstrat că adolescenții percep altfel timpul. Studiul lor a arătat că un ciclu de 24 de ore care determină când te trezești și dormi este defalcat în timpul adolescenței, atingând apogeul la vârsta de 20 de ani. După vârsta de 20 de ani, timpul de trezire și adormit revin treptat la ore mai normale, până la vârsta de 55 de ani, când te trezești în mod natural la aceeași oră la care o făceai când aveai 10 ani. Legătura dintre mișcările ceasului biologic și pubertate este atât de puternică, încât cercetătorii au sugerat că această latență de la sfârșitul adolescenței ar putea fi markerul biologic pentru sfârșitul pubertății.

În aproximativ aceeași perioadă cu studiul de mai sus, Russell Foster de la Universitatea Oxford a făcut o descoperire esențială în domeniul neuroștiinței timpului. Timpul biologic, care determină când îți este somn, este diferit de timpul social, care este stabilit de alarme și obiceiuri cu privire la realizarea lucrurilor. În momentul în care timpul biologic și timpul social se ciocnesc, apare lipsa de somn. Timpurile sociale pentru începerea școlii, de obicei între 7:30 și 8:30 dimineața, sunt prea matinale pentru adolescenții din întreaga lume. Schimbările biologice prin care trec adolescenții îi determină pe aceștia să se culce mai târziu, să se trezească mai târziu și să doarmă 8-9 ore. 

În prezent, mulți adolescenți pierd două-trei ore de somn în fiecare noapte din timpul săptămânii. După cum a concluzionat Steven Lockley de la Universitatea Harvard, aceasta este o pierdere sistematică și irecuperabilă a somnului și, în același timp, un pericol pentru sănătatea adolescenților. În teorie, soluția la această problemă este simplă: timpul de începere ar trebui ajustat pentru a reflecta faptul că adolescenții au nevoie să înceapă ziua mai târziu pe măsură ce înaintează în vârstă. Însă în practică există trei provocări majore: dovedirea faptului că începutul matinal al zilei poate dăuna direct sănătății adolescenților, identificarea orei perfecte de începere a unei zile și depășirea reticenței oficialilor din domeniul educației de a schimba începuturile timpurii tradiționale.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro