La cat timp dupa nastere iti reiei serviciul?
Casă şi familie · Copii / De Greta Nita, 30.07.2008

Cu siguranta ca, pe parcursul celor noua luni de sarcina, gandul acesta era printre ultimele care te preocupau. Si este de inteles: principala ta preocupare...

Cu siguranta ca, pe parcursul celor noua luni de sarcina, gandul acesta era printre ultimele care te preocupau. Si este de inteles: principala ta preocupare o constituia bebelusul pe care urma sa il aduci pe lume si pentru care nimic nu ti se parea prea mult sau prea bun.

Din punctul acesta de vedere, situatia nu s-a schimbat nici dupa ce te-ai intors de la maternitate si nici in lunile urmatoare. Noile (si numeroasele!) preocupari te solicitau atat de intens, incat abia reuseai sa-ti mai gasesti timp pentru a atipi. Lunile au trecut pe nesimtite insa, si iata ca a sosit momentul cand esti in situatia de a reflecta serios: a sosit sau nu momentul sa te intorci la serviciu?


Teoretic, daca ai solicitat concediu de doi ani pentru ingrijirea copilului si intervalul acesta nu s-a scurs inca, poti sa stai linistita si sa-ti vezi de treaba. Practic, s-ar putea sa nu fie atat de simplu.

Poate ca la serviciu este nevoie urgenta de tine (nu intotdeauna maxima "Nimeni nu este de neinlocuit" este valabila); poate ai nevoie de mai multi bani; sau poate ca, pentru a ramane "in linia intai" in domeniul tau de activitate, nu-ti permiti sa stai atat de mult departe de locul de munca.


Indiferent despre care dintre motivele mentionate este vorba, nu-ti este deloc usor. Abia ai reusit sa te obisnuiesti, cat de cat, cu rolul de mama si sa depasesti starile de anxietate si momentele de panica... iar acum, te vezi in situatia de a sta departe de copilas minimum opt ore pe zi.

Intrebarile si temerile dau navala: "Oare procedez corect? Nu sunt o mama egoista? Copilul nu va fi afectat de aceasta situatie si de faptul ca nu voi mai fi alaturi de el in permanenta? Cum il voi mai alapta? Voi avea destul timp si energie pentru toate?" - iar peste acestea, sentimentul care, desi nejustificat, poate fi teribil de intens: acela ca iti parasesti cumva copilul.


Prima veste buna este ca nu esti nici prima si, cu siguranta, nici ultima mama in situatia aceasta. Iar cealalta este ca exista toate sansele ca amandoi (tu si copilasul) sa va acomodati noii situatii. Iata cum poti depasi cele mai frecvente probleme care apar in context.

Chiar trebuie sa ma intorc la munca?


Una e sa te gandesti in treacat la aceasta posibilitate si cu totul altceva este sa treci la fapte. Este o decizie foarte personala si aproape intotdeauna greu de luat. In masura in care acest lucru este posibil, trebuie sa gandesti obiectiv si sa iei in calcul urmatoarele aspecte:


  • Nu lua in considerare ipoteza daca nu este foarte limpede cine va sta cu micutul in lipsa ta. Fie ca e vorba de mama, soacra sau o bona, inainte de a da un raspuns fara echivoc la serviciu, ocupa-te de aceasta problema. In caz contrar exista riscul ca, sub presiunea timpului ce trece tot mai repede pana cand trebuie sa te duci la munca, sa alegi o persoana necorespunzatoare. Asadar, acorda acestei chestiuni toata atentia.

  • Gandeste-te: de ce vrei sa te intorci la lucru? Daca este vorba de ratiuni de ordin financiar, probabil ca nu prea ai incotro. Pe de alta parte insa, daca este vorba de nefericirea cauzata de singuratate, eventuale complexe de inferioritate, izolare, ar fi bine sa te mai gandesti. Acestea sunt probleme care se pot rezolva si altfel.

De exemplu, citind presa de specialitate, documentandu-te pe internet si fii la curent cu cele mai recente aparitii si tendinte in domeniul tau. In felul acesta, stii ca atunci cand iti vei relua munca vei fi "la zi". Gandul acesta ar putea sa te linisteasca si sa te mai retina o vreme.

Pot sa alaptez in continuare?


Ar fi pacat sa intrerupi alaptatul, este unul din cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru bebelus. Iar faptul ca iti reiei serviciul nu te obliga sa iei o asemenea decizie. De exemplu, poate ca in primele luni vei lucra in regim part time sau poate ca este posibil sa-ti fie adus bebelusul la serviciu.

In acest caz, ar trebui sa discuti cu seful tau si sa te asiguri ca ai la dispozitie o incapere de care poti sa dispui de cateva ori pe zi. Si imbracamintea ar trebui sa fie adecvata: poarta haine lejere si, daca poti, ar fi bine sa ai la tine o bluza speciala pentru alaptat - o gasesti in magazinele de specialitate sau o poti comanda pe site-urile de profil. Nu spune nimeni ca va fi usor sau comod, dar cu putin efort si bunavointa din partea celorlalti, este posibil.

Daca decizia a fost luata, ar trebui sa incepi sa pregatesti terenul. Persoana care va sta cu micutul incepe sa vina in vizita, cate o ora-doua, pentru ca amandoi sa va obisnuiti cu noua ipostaza si pentru a avea timp sa invete "rostul lucrurilor", cum se spune. Astfel, momentul cand pleci la munca nu va fi atat de dificil.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro