Combinatia Oncidium / Odontoglossum a devenit foarte populara, ambele fiind usor de ingrijit si decorative prin inflorescentele de lunga durata. Ele pot fi crescute atat in...
Combinatia Oncidium / Odontoglossum a devenit foarte populara, ambele fiind usor de ingrijit si decorative prin inflorescentele de lunga durata. Ele pot fi crescute atat in casa, cat si intr-o zona protejata din gradina.
Toate combinatiile dintre Oncidium si Odontoglossum si genurile inrudite acestora au fost obtinute in urma hibridarii, oferind o gama larga de culori si combinatii de culori, precum si o buna plasticitate culturala.
Lumina
Majoritatea orhideelor Odontoglossum si hibrizii lor prefera o lumina filtrata, atenuata.
Oncidium prefera lumina stralucitoare, aproape la fel de multa cum necesita si orhideele Cattleya. Frunzele trebuie sa aiba o culoare verde stralucitoare; un verde roscat indica prea multa lumina, iar un verde inchis o lumina insuficienta.
Udare si fertilizare
Odontoglossum pretinde un sol in permanenta reavan, fara insa ca acesta sa fie imbibat in apa.
La Oncidium solul trebuie sa se usuce usor intre doua udari, ca si la Cattleya.
In general, aceste orhidee au nevoie de mai multa apa cand apar noi cresteri si de cantitati mai mici dupa formarea bulbilor.
Se fertilizeaza cel putin o data pe luna; se pot obtine bune rezultate utilizand in perioada cresterilor active un ingrasamant complex 20-10-20, ale carui valori se reduc la jumatate in perioada cand pe planta nu apar noi frunze.
Noile cresteri de la baza plantei trebuie protejate de umiditate excesiva; ghiveciul nu trebuie sa stea niciodata cu baza in apa si este interzisa folosirea la udatul plantelor a apei demineralizate artificial.
Umiditate
Oncidium / Odontoglossum prefera o atmosfera umeda, cu o valoare de minimum 40-50% in imediata vecinatate a plantelor. Pe masura ce temperatura creste, este important a se creste si umiditatea atmosferica.
Umiditatea atmosferica ideala este cuprinsa intre 55% si 75%, in conditiile unei foarte bune ventilatii, insa, pe cat posibil, fara curenti reci de aer.
Umiditatea in jurul plantei poate fi crescuta prin plasarea vasului pe o farfurioara rasturnata, aflata intr-o tava plina cu pietris, spartura de piatra si apa. Nivelul apei trebuie mentinut insa sub nivelul pietrisului, astfel incat sa nu apara situatia de "picioare ude", prin sederea vasului in apa.
Pulverizarea frunzisului in cursul diminetii poate fi, de asemenea, benefica.
Plantarea
Genul Oncidium necesita transplantare cel putin o data la 12-18 luni. Ca o regula generala, se transplanteaza atunci cand noile cresteri au o inaltime de 5-8 cm sau cand apar noi radacini. Se indeparteaza de pe radacini tot substratul vechi, impreuna cu radacinile uscate sau imbatranite.
Daca se executa si o divizare a plantei, trebuie ca fiecare diviziune sa cuprinda 3-5 bulbi maturi. Se foloseste ca substrat o mixtura fina de scoarta de rasinoase.
Baza noilor cresteri trebuie plantata superficial in amestecul proaspat. Solul trebuie pastrat doar usor umed pana cand se observa aparitia noilor radacini patrunzand in amestecul de scoarta, dupa care se trece la regimul normal de udare.
Temperaturi
Pentru Oncidium si hibrizii acestuia, temperatura ideala este cuprinsa intre 24 si 29 grade C ziua si intre 13 si 18 grade C noaptea. Cele mai multe plante cresc si infloresc bine in locuinte, la temperaturi de 21-29 grade C ziua si de 13-24 grade C noaptea.
Odontoglossum si unii dintre hibrizii sai prefera temperaturi ceva mai scazute; temperaturile ideale sunt de 18-21grade C ziua si 10-13 grade C noaptea, dar cele mai multe cresc si infloresc bine in locuinte la 18-27 grade C ziua si 10-18 grade C noaptea.