Orhideea este regina plantelor. Florile sale intriga prin aspectul neobisnuit, aparent ireal. Sunt plante larg raspandite in lume si se cunosc pana in prezent intre 20.000 si 40.000...
Orhideea este regina plantelor. Florile sale intriga prin aspectul neobisnuit, aparent ireal. Sunt plante larg raspandite in lume si se cunosc pana in prezent intre 20.000 si 40.000 de varietati.
Doar putine dintre varietati se preteaza scopurilor comerciale, ele fiind rezervate doar "cunoscatorilor". Speciile cele mai des intalnite in colectiile private, de "hobby", sunt: phalenopsis, cymbidium, oncidium, dendrobium, cambria, miltonia, eucharis, vanda, paphiopedilium.
Aceste varietati au necesitati diferite, ele dezvoltandu-se de la zone muntoase din Asia pana la copacii din padurile tropicale din Brazilia. Pentru ca orhideele cresc in medii atat de diferite, este dificil sa dam sfaturi generale amanuntite pentru ingrijirea lor.
Orhideele nu necesita mai multa ingrijire decat o planta normala de interior. Totusi este foarte important a se tine seama de necesitatile fiecarei specii in parte. Pentru a sti cum sa ingrijim o anumita specie de orhidee, trebuie sa aflam in ce habitat creste ea in mod natural.
Orhideele ce cresc pe trunchiuri de arbori se numesc "epifite". Ele se ataseaza pe trunchiul arborelui si se hranesc cu substante din apa de ploaie care se scurge pe trunchiul acestuia. Atentie, epifitele nu sunt parazite, ele nehranindu-se cu substante din "gazda" lor, arborele!
Exista specii care cresc cu radacinile in aer, cum ar fi phalenopsis, cattleya, vandal. De asemenea, exista orhidee care cresc in crevase de stanca sau pe tulpini de cactus. Orhideele terestre cresc in sol (cymbidium, paphiopedilium) si, de obicei, traiesc la umbra arborilor. Exista si specii care traiesc in spatii deschise, cu mai multa expunere la lumina.
Denumirea de "orhidee" se datoreaza tuberculilor, care sunt vizibili la orhideele de sol. Cuvantul deriva din grecescul "orhis", care inseamna "testicul".
Deoarece orhideea este "regina plantelor", fluturii sunt atrasi pentru polenizare. Dupa polenizare, se formeaza o capsula ce poate contine 30.000 seminte, de marimea unui fir de praf. Dupa o perioada de gestatie de aproximativ 10 luni, semintele sunt imprastiate in atmosfera de catre adierile de vant.
Orhideele cresc monopod sau sympod. Adica au o tulpina centrala cu flori (phalenopsis) sau mai multe tulpini, care cresc dintr-o tulpina-baza (cymbidium, oncidium, miltonia).
Cantitatea de lumina este foarte importanta pentru buna lor dezvoltare, ca si temperatura sau umiditatea.
Dupa inflorire, se recomanda taierea tulpinii deasupra nodului 2 sau 3. Astfel, exista sanse mari ca pe tulpina respectiva sa apara noi boboci sau sa iasa o noua tulpina centrala. Va trebuie multa rabdare, caci majoritatea orhideelor infloresc doar o data pe an...
In general, dupa inflorire, ca orice planta de altfel, orhideele au nevoie de o perioada de repaus, in functie de specie. In aceasta perioada de repaus, planta necesita mai putina caldura si apa.
Solul este, de asemenea, important. Se recomanda transplantarea dupa inflorire, in amestec special pentru orhidee.
Detalii despre ingrijirea orhideelor veti afla in episoadele urmatoare, unde vom trata pe larg speciile phalenopsis, cymbidium, oncidium, dendrobium, cambria, miltonia, eucharis, vanda, paphiopedilium.
Nu ezitati sa oferiti cadou in perioada 1-8 martie orhidee in ghiveci. Veti afla curand cum se pot ingriji acestea, sunt comparabile la pret cu un buchet (efemer) si veti oferi, cu siguranta, un cadou foarte original si bine primit!