Ingrediente
• 700 g faina (cernuta) • 200 ml lapte • 300 g zahar • 100 ml ulei • 50 g unt ( pt runs tava) • 5 oua • 3 galbenusuri • sare cat se poate apuca intre degete • un cub de drojdie proaspata • esente ( esenta de rom de vanilie) • 100 g nuca • coaja rasa de lamaie+ portocala
Mod de preparare
Drojdia o facem astfel: O punem peste putin lapte indulcit (nu fierbinte) si o lasam sa creasca. Adaugam cateva linguri de faina. Ouale le batem cu grija si le mixam bine, pana cand devin o masa spumoasa. Adaugam putin cate putin zaharul, sarea si esentele. Punem faina intr-un vas mare, facem loc in mijloc si punem pe rand drojdia care intre timp a crescut, ouale batute spuma si restul de lapte. Framantam pana se incorporeaza toata faina si apoi punem putin cate putin uleiul si continuam sa framantam pana ce aluatul “incepe a creste din maini” cum spun gospodinele. Se lasa la crescut aluatul cam o ora, dupa care se imparte in parti egale si se pune la tava (cine doreste poate pune in mijloc umplutura cu miez de nuca si cacao frecat cu albus, rahat, cacao, stafide etc), se mai lasa la crescut si in tava vreo jumatate de ora, se ung cu ou pe deasupra dupa care se dau la cuptor pentru a se coace. Se scot din tava dupa ce se coc si se pune deasupra mac, zahar, nuca de cocos.