Ingrediente
1 kg de faina pt cozonac 350 gr zahar 6 galbenusuri 500 ml lapte 2 pliculete de drojdie uscata (dr. oetker) coaja rasa de la o lamaie 3 plicuri de zahar vanilinat 1 pachet de 200 gr unt + unt pentru uns tavile 1 esenta de rom 1 ou pentru uns cozonacii pentru umplutura: 250 gr nuca data prin masina sau robot 2 albusuri 200 gr stafide inmuiate 1-2 ore in apa calda cu esenta de rom 3 linguri de zahar 3 linguri de cacao
Mod de preparare
Intr-un lighean mai mare se pune faina amestecata cu drojdia uscata. Se freaca galbenusurile cu zaharul, un praf de sare, zaharul vanilinat, esenta de rom si coaja de lamaie, pana cand zaharul se topeste si galbenusurile s-au albit. Intr-o cratita se incalzeste pe foc laptele si se toarna peste galbenusuri si se amesteca. Compozitia astfel rezultata se toarna treptat peste faina si se incorporeaza complet. Intre timp trebuie topit untul pe foc mic. Din acest unt se pune in aluat din cand in cand cate 2-3 linguri, pana se incorporeaza tot. Untul trebuie sa fie cald. Aluatul se framanta bine-bine, amestecandu-l cu mainile de la exteriorul ligheanului catre interior. Dupa ce se incorporeaza untul, iar aluatul de cozonac se aduna frumos de pe peretii ligheanului si nu se mai lipeste de maini, incepeti sa il trantiti. Asta inseamna ca luati aluatul cu ambele maini,il ridicati si sa il trantiti cu toata puterea la loc in lighean. Se tranteste asa de cateva ori, se framanta iar, apoi din nou se tranteste. Asa va incorpora aer si va fi pufos. Daca aluatul este prea moale si nu reusiti sa il adunati, mai adaugati faina si eventual si unt. Aluatul astfel framantat se acopera la final cu folie alimentara si apoi se pune la crescut in niste paturi, la caldura. Se lasa la crescut pana cand aluatul isi dubleaza sau chiar tripleaza volumul. Intre timp pregatiti umplutura: nuca se amesteca cu cacaoa si cu vreo 3 linguri de zahar. Stafidele se scurg, iar cele doua albusuri se bat spuma tare. Tavile se ung cu unt, iar pe fundul tavii recomand sa se puna si o hartie de copt. Apoi incepeti sa modelati cozonacii. Ungeti cu unt blatul de lucru, apoi scoateti aluatul impartiti-l in doua jumatati. Se ia aluatul astfel impartit si se intinde pe blatul de lucru cu mainile unse cu unt. Dupa ce s-a intins, ca in fotografiile alaturate, se unge pe deasupra cu o pensula de bucatarie cu putin albus batut spuma. apoi se adauga uniform cacaoa, nuca si stafidele. Se ruleaza aluatul si apoi se pune in forma de cozonac. Astfel facuti, se pun la crescut pentru a doua oara, dar nu se acopera. Cat stau la crescut, nu deschideti geamul sau usa, ei trebuie sa stea la caldura si adapost. Inainte de a-i baga la copt, se ung cu ou batut. Apoi se baga tavile in cuptor si se coc la foc mijlociu (app 180 grade c) cam o ora. Cozonacii trebuie la final sa fie rumeniti bine, ca in pozele alaturate. ca sa vedeti daca sunt copti si in interior, puteti sa infigeti pe lateralul lui o scobitoare, iar daca atunci cand o scoateti este uscata si nu se ia aluat pe ea, atunci este facut. Dupa ce s-au copt, se scot din cuptor si din forme si se lasa acoperiti cu niste servete sau cu o fata de masa din bumbac pentru 10-15 minute. Dupa ce se racesc, se pun in folie alimentara, sa nu se usuce.