Placinta cu fructe a bunicii
Mod de preparare
Bunica mea facea placinta aceasta in 10 minute. Eu am ajuns la performata de a baga tava in cuptor in 20. Mai repede nu pot! Dar se mananca la fel de repede ca a ei!Ingrediente:
sase oua, sase linguri de zahar, sase linguri de ulei, 500 grame faina, un praf de copt, zahar vanilat, sase mere mari (de doua soiuri), doua gutui, coaja de la o lamaie, scortisoara, patru - cinci linguri de zahar (pentru fructe), stafide, o mana de nuci, o lingura – doua de biscuiti pisati sau pesmet.
Ingredientele sunt pentru patru-cinci portii, iar foaia este perfecta pentru o tava mica, 20 pe 30 cm, dar reteta se poate multiplica usor.
Preparare:
Curata si rade fructele prin razatoarea mare. Pune-le la calit cu zahar si coaja de lamaie. Adauga si stafidele.
Sparge ouale si batele bine impreuna cu zaharul. Adauga uleiul, lingura dupa lingura pe rand, praful de copt, zaharul vanilat si faina. Amesteca cu o lingura, apoi cu mana. Iese un aluat ca o plastilina tare.
Da fructele deoparte, adauga biscutii pisati sau pesmetul ca sa suga sucul lasat de fructe, apoi nucile bucatele.
Da deoparte un sfert din aluat. Din restul, intinde o foaie groasa in tava unsa cu putin ulei si tapetata cu faina, apoi pune fructele calite. Bucata ramasa din aluat da-o prin razatoare peste fructe, cat de uniform poti.
Da la copt 30-40 de minute, pana miroase frumos a toamna. Taie placinta dupa ce s-a mai racorit putin si gandeste-te la bunica (a ta sau a mea).
este delicioasa si desi a 48 de ani citesc cu placere retetele si comentariile voastre... chiar imi aduc aminte de copilarie si de prajiturile mami si ale matusilor... prajitura este delicioasa... ceva asemanator facea si mama cu magiun de prune... incerca ti si nu o sa va para rau..... ma incanta sa vad ca se mai fac si prajituri in casa desi sunt cofetar
daca faci placinta bunicii,in aluatul pe care l-ai pus pentru ras deasupra mai adaugi faina pt a iesi mai tare si a se rade usor.
o reteta fff.buna.chiar mi-a adus aminte de bunicile mele.MAI ales pe vremea asta.....cu multa zapada....merge excelent alaturi de un vin fiert.Eu si prietenii mei ITI URAM LA MAI MULTE RETETE DE LA BUNICA.SPOR
Se mingii cat oul de gasca, chiar si mai mari, din aluatul de ras, care vor sta la frigider pana pot fi rase.
eu...nu mai am nicio bunica...mi-au dat lacrimile cand am citit incheierea ta...maine o voi face si ma voi gandi la bunicile mele :*
Nici un aluat nu se poate da usor prin razatoare. Daca mai adaugi faina, merge usor, dar faramitele care ies vor fi foarte tari, dupa ce se coace placinta. Cristina, faina este cata trebuie, aluatul iese bine legat, chiar tare, doar cu 500 de grame de faina. Astept sa-mi spui cum ti-a iesit!!! :)
Pentru aluat este nevoie de mai multa faina decat cantitatea prevazuta in reteta. Cu 500g faina aluatul este foarte moale si lipicios. Mai e nevoie de aproximativ 1 cana de faina pe langa cele 500g. Sa vedem acum cum o sa iasa;) Daca nu iese ca cel din foto nu mai fac:D
fata am facut placinta dar alatu nu a iesit asa de tare in cat sa-l pot da prin razatoare....
mîine vreau sà fac si eu reteta ta